• Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • ecointeligenta.ro
 • Protecția mediului
 • Schimbări climatice
 • Energie
 • Deșeuri & reciclare
 • Autorități publice
 • Companii
 • Editorial
 • CĂUTARE
 • Americanii își aleg președintele: Alegerea lui Biden ar putea însemna revenirea Statelor Unite în Acordul climatic de la Paris

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidențiale, Statele Unite vor părăsi oficial acordul climatic de la Paris pe data de 4 noiembrie. Perioada cât SUA vor fi în afara înțelegerii internaționale va depinde de alegerea votanților americani, relatează Sud-Ouest.

  O victorie pentru Joe Biden ar însemna că SUA se vor alătura rapid eforturilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice.

  Pe de altă parte, o realegere a lui Donald Trump va însemna că, pentru cel puțin încă patru ani, SUA vor sta pe bară în ceea ce privește lupta cu schimbările climatice.

  În cursul campaniei electorale, fostul vicepreședinte Joe Biden, candidatul Partidului Democrat, a prezentat un plan, cu o valoare de 1,7 trilioane de dolari, care ar permite Statelor Unite să atingă neutralitatea în privința emisiilor de carbon până în 2050.

  În cazul în care Joe Biden câștigă, Statele Unite vor trebui să notifice ONU în legătură cu intenția de a reveni la Acordul de la Paris. Va fi „partea ușoară”, a declarat Andrew Light, consilier privind mediul al fostului președinte Barack Obama.

  Unul dintre obiectivele Acordului de la Paris, semnat în decembrie 2015 de 195 de țări, este să limiteze creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius comparativ cu era preindustrială.

  Iar, potrivit cercetătorului olandez Niklas Höhne, membru al grupului Climate Action Tracker, „planul climatic al lui Biden ar putea limita creșterile de temperatură cu aproximativ 0,1 grade Celsius”.

  Chiar dacă Statele Unite ar putea să revină rapid în acord, credibilitatea lor ar continua să fie pusă sub semnul întrebării.  De aici și necesitatea, potrivit lui Andrew Light, de a implementa o politică climatică suficient de ambițioasă și durabilă, astfel încât o viitoare administrație republicană să nu o poată anula așa cum s-a întâmplat cu acordul de la Paris.

  De asemenea, activiștii pentru protecția mediului consideră că unele țări, precum Australia, Arabia Saudită și Brazilia, au profitat de anunțul retragerii SUA din acordul de la Paris pentru a-și limita propriile ambiții în privința luptei cu schimbările climatice.

  De la alegerea sa, în 2016, președintele republican Donald Trump a apărat industria combustibililor fosili, a contrazis oamenii de știință cu privire la schimbările climatice și a eliminat mai multe măsuri de protecție a mediului.

  Totuși, evoluția piețelor din ultimii patru ani a însemnat că energia regenerabilă a depășit recorduri după recorduri. Însă, gazul natural reprezintă în continuare mai bine de o treime din producția de energie din SUA.

  Joe Biden, prins între pragmatismul politic și ambițiile ecologice, a declarat că vede gazul natural ca pe o „punte” de tranziție către energiile regenerabile și s-a angajat să nu interzică complet fracturarea hidraulică.

  Te-ar mai putea interesa

  Ce este „LIFE”, cel mai ambițios program al UE pentru climă și mediu. Valoarea finanțărilor: 5,4 miliarde de euro Aproape o treime din cele 252 de situri naturale din Patrimoniul Mondial – afectate de schimbările climatice Potrivit estimărilor meteorologilor, în mai puțin de 50 de ani, câmpurile fertile din sudul României ar putea fi acoperite de nisip, afirmă ministrul Mediului

  Ultimele știri

  Administrația Fondului de Mediu a terminat fondurile și pentru „Rabla pentru aparate de aer condiționat” PNRR – bani pentru reciclare. Ce propune România la capitolul „Managementul deșeurilor” București – poziția 263 din 323 de orașe din Europa în privința calității aerului