• Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • ecointeligenta.ro
 • Protecția mediului
 • Schimbări climatice
 • Energie
 • Deșeuri & reciclare
 • Autorități publice
 • Companii
 • Editorial
 • CĂUTARE
 • Silvian Ionescu, fost șef al Gărzii de Mediu, pentru Ecointeligența: Nu pot să pricep exagerarea că Bucureștiul ar fi un oraș poluat!

  Ecointeligența Ecointeligența -

  Silvian Ionescu, fost comisar general al Gărzii de Mediu, cel care condus pentru prima dată de la înființare această structură, scrie o analiză în exclusivitate pentru Ecointeligența.ro. Menționăm că opiniile din acest text aparțin exclusiv autorului. Ecointeligența.ro își propune să fie o platformă de dezbateri relevantă în chestiuni de mediu și climă, cu o abordare pragmatică și constructivă, fără poziționări extremiste, lipsite de realism și constructivitate. (Redacția Ecointeligența.ro)

  Începând de luni, 2 martie 2020, încerc să găsesc o explicație pentru modul pompieristic în care autoritățile implicate au reacționat la fenomenul atmosferic petrecut peste noapte, respectiv pâcla care a acoperit Bucureștiul.

  De ce a fost supraînălțat spațiul verde?

  Fenomenul nu e solitar, nu e singular. Se întâmplă relativ des în București, îmi amintesc de furtunile de praf saharian din anii 60- 70 că și de alte momente de îmbâcsire a aerului petrecute în trecut. Bucureștiul e oraș de câmpie. În plus, nu știu cu ce avize, toate, dar absolut toate primăriile de sector, supraînalță gazonul față de înălțimea bordurilor, aspect condamnabil din punctul de vedere al mediului. Vântul puternic din cursul zilei precedente a ridicat praful Bărăganului, care a stat în suspensie deasupra păturii de aer care era antrenată de vânt, iar când acesta s-a domolit spre seară zilei de duminică, a dat posibilitatea prafului să cadă peste noapte și în cursul dimineții de luni în oraș creând acea stare firească de disconfort. E posibil că la asta să se fi adăugat și incidentul de la CET Grozăvești și arderile ilegale de deșeuri ce au fost invocate în județul Ilfov. Dar doar adăugate, pentru că acele iregularități nu pot disturba cerul unui oraș de talia Bucureștiului. 

  PM 10 și PM 2,5 sunt particule de praf

  În rezumatul de mai sus am evitat voit să invoc noțiunea de „POLUARE „, pentru că poluarea are un cu totul alt sens. A fost în mod repetat invocată noțiunea de poluare, invocându-se că argument depășirile la stațiile de monitorizare a calității aerului din București și Ilfov. Din ceea ce știu, și știu bine, pentru că ele în număr de opt, au fost puse în funcțiune de acum 16 ani, când lucrăm în Ministerul Mediului. Sunt șase stații în oraș și două în județul Ilfov. Dintre acestea doar trei  sunt cu transmisie automată a datelor, pentru restul de cinci  fiind necesară colectarea manuală a datelor către sfârșitul de săptămână. Stațiile monitorizează mai mulți factori de mediu, unii poluanți, alții nu. Spre exemplu ele monitorizează și cantitatea de ozon, care oricum ai putea-o numi, numai poluantă, nu! Între cei aproximativ 10 factori de mediu monitorizați la stații, alți doi sunt considerați nepoluanți: se numesc în termeni tehnici PM 10 și PM 2,5. Adică Particule Materiale în suspensie cu diametrul de 10 microni și 2,5 microni. Adică particule de praf în atmosferă. Nu de carbon, nu funingine, nu altceva, ci praf, pur și simplu. Deci stațiile (cele trei automate) au transmis depășiri la praf. Celorlalte cinci stații li se recoltează probele la ora la care scriu aceste rânduri, deci ele nu au putut fi evaluate. Ca urmare afirmăția că „toate stațiile au înregistrat depășiri” o fi fost o hiperbolă. În plus, pentru PM 2,5 nu se poate afirmă că ar fi vreo depășire întrucât acest parametru se măsoară și este evaluat numai și numai că medie anuală. Asta este tehnologia UE!

  Nu vreau să ajungem precum Jakarta

  Nu fac alt fel de comentarii cu privire la modul de manifestare a presei ori a factorilor de decizie, dar e păcat să te pronunți într-un domeniu pe care nu îl stăpânești. E neproductiv să acuzi Bucureștiul cum că ar fi” oraș poluat”. Nu doresc să ajungem niciodată în situația unor metropole precum Jakarta sau Bangkok, nici măcar precum Atena sau Istanbul. Dar nici nu pot să pricep exagerarea că Bucureștiul ar fi oraș poluat. Cum credeți că am putea vedea Bucegii de pe Intercontinental dacă orașul ar fi poluat? Avem probleme grave cu deșeurile, cu epurarea apelor reziduale, cu praful și noroaiele, cu lipsa de igienă în piețe și unele spații comerciale alimentare, haideți să nu exagerăm poluarea atmosferică. E adevărat că și pentru aerul pe care îl respirăm avem dreptul la condiții mai bune, dar găsind soluțiile cu calm și profesionalism. Mi-e dragă munca în domeniul protecției mediului, pentru asta am studiat și studiez în continuare, cu discernământ și cu o analiză atentă și cognitivă a realităților. 

  Dr. Silvian Ionescu, profesor asistent

  Te-ar mai putea interesa

  București – poziția 263 din 323 de orașe din Europa în privința calității aerului Amera Tower din Cluj-Napoca, prima clădire de birouri din România care devine Zero Waste Medic pneumolog: Poluarea excesivă poate genera sau exacerba afecțiuni la plămâni şi inimă

  Ultimele știri

  Administrația Fondului de Mediu a terminat fondurile și pentru „Rabla pentru aparate de aer condiționat” PNRR – bani pentru reciclare. Ce propune România la capitolul „Managementul deșeurilor” Polenizatorii în Europa. 15 miliarde de euro, venitul anual agricol al UE atribuit direct polenizatorilor