Asociația Industriei Lemnului: Propunerea CE de creșterea a suprafețelor ariilor protejate va impune utilizarea mai judicioasă a lemnului
Asociația Industriei Lemnului (Prolemn) a transmis că propunerea Comisiei Europene de creșterea a suprafețelor aflate sub protecție integrală la 10% și creșterea generală a suprafețelor ariilor protejate, va determina o reducere a volumelor recoltate, lucru ce va impune utilizarea mai judicioasă a lemnului.
Reprezentanții asociației au precizat că urmăresc cu interes propunerile incluse în Planul de acțiune climatică al Comisiei Europene, prezentat pe data de 9 iulie.
Potrivit asociației, sunt necesare măsuri concrete pentru „Valul de renovare” – “Renovation Wave”, prin care să crească utilizarea lemnului pe termen lung în construcții, cu efecte majore de reținere a dioxidului de carbon.
Totodată, în ceea ce privește obiectivul de creștere cu 35% a efectul de fixare a carbonului în păduri, asociația indică faptul că pentru a îndeplini acest deziderat sunt necesare diverse măsuri, precum accelerarea împăduririlor, reducerea recoltărilor sau utilizarea lemnului în produse cu durată mai lungă de întrebuințare (de exemplu, în construcții).
În privința posibilității introducerii unei „taxe pe carbon” pentru segmentul încălzirii rezidențiale, asociația atrage atenția că efectele asupra populației pe care le-ar aduce o astfel de taxă suplimentară la nivel european ar putea fi atenuate prin reducerea TVA pentru lemn de foc la 5%, măsură aflată în dezbatere.
Reprezentanții asociației explică faptul că energia provenită din biomasă lemnoasă se pare că va fi considerată în continuare energie regenerabilă, dar se vor înăspri criteriile de sustenabilitate și trasabilitate a biomasei.
De asemenea, subliniază că prin creșterea suprafețelor aflate sub protecție integrală la 10% și creșterea generală a suprafețelor ariilor protejate se va impune utilizarea mai judicioasă a lemnului.