Protecția mediuluiȘtiri

Tánczos Barna: Implementarea strategiei UE în domeniul Pădurilor trebuie realizat ținând cont de circumstanțele naționale

Consiliul de Mediu al UE (Ministerul Mediului)

Implementarea Strategiei UE în domeniul Pădurilor pentru 2030 trebuie realizată ținând cont de circumstanțele naționale, de eforturile depuse până în prezent, și este necesară asigurarea unei finanțări corespunzătoare, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a participat miercuri, 6 octombrie, la Consiliul Miniștrilor Mediului din țările membre UE.

„Pentru România, acest domeniu are o relevanță deosebită, în condițiile în care aproximativ 29,56% din suprafața țării este acoperită cu păduri”, a subliniat reprezentantul statului român.

Tánczos Barna a mai declarat că România implementează din 2016 un program național pentru identificarea, cartografierea și protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine, care sunt definite clar conform Convenției Carpatice, iar până în prezent este inclusă o suprafață totală de 62.655 hectare de păduri virgine și cvasivirgine.

Ministrul a mai indicat că Strategia UE subliniază contribuția pădurilor și a sectorului forestier la îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic European, de atingere a neutralității climatice în 2050 la nivel UE.

Tánczos Barna a lansat un apel pentru ca UE să depună eforturi și pentru asumarea unui rol principal la nivel internațional în ceea ce privește o gestionare durabilă a pădurilor, care să contribuie la atingerea obiectivelor în domeniul schimbărilor climatice și biodiversității și la o bioeconomie forestieră stabilă.

Ministrul a adăugat că România salută obiectivul UE privind plantarea suplimentară a 3 miliarde de copaci și a indicat că în PNRR-ul României a fost inclus obiectivul plantării a 56.700 ha de păduri.