Analize & opinii

Carmen Avram: Trebuie să ne protejăm cetățenii de riscul prăbușirii rețelelor electrice în UE

Europarlamentara Carmen Avram a cerut Comisiei Europene o analiză asupra riscului de prăbușire a rețelelor electrice în UE, precum și măsuri urgente pentru a gestiona o asemenea situație, în pragul unei ierni cu multiple crize.

„Cetățenii noștri au aflat recent că îi pândește un nou pericol: posibila prăbușire a rețelelor de energie. În estul Europei, foarte vulnerabil la perspectiva unui blackout prelungit, avertismentul a creat agitație și chiar panică. Mulți au început deja să-și facă provizii și să cumpere generatoare. Un astfel de eveniment, ni se spune, ar putea apărea în viitorul apropiat, poate chiar în această iarnă, în unele state. Iar specialiștii atrag atenția că o prăbușire extinsă a rețelelor de energie e azi mai posibilă ca oricând, din cauza frecvenței sporite a anomaliilor atmosferice și de climă, a unui Green Deal fără o plasă reală de siguranță energetică, a exploziei prețurilor și a jocurilor murdare ale Rusiei, pe care continuăm să o tratăm cu mănuși.

Un blackout prelungit în orice zonă a Europei ar avea efecte asupra întregii Uniuni. Îi cer Comisiei deci să analizeze riscul și, dacă e real, să ia neîntârziat măsuri. Să identifice cauzele, să se asigure că energia regenerabilă, fluctuantă, din păcate, are acces în rețelele europene, să ia în calcul chiar amânarea unor măsuri prevăzute în noile strategii verzi și să demareze o campanie de informare a publicului”, a atras atenția Carmen Avram în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Bruxelles.