Analize & opinii

Daniel Buda, europarlamentar: Undă verde în Comisia AGRI pentru programul general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030!

Foto: Facebook/Daniel Buda

Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a adoptat avizul pentru Programul general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030, un proiect important pentru facilitarea tranziției verzi, a anunțat europarlamentarul român, Daniel Buda.

Oficialul a scris pe pagina sa de Facebook că a avut rolul de raportor din umbră pentru proiectul de aviz. ECOINTELIGENȚA.RO a preluat mesajul europarlamentarului Daniel Buda, în care vorbește despre importanța programului ce a primit undă verde.

”Programul general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030 a primit undă verde în Comisia AGRI!

Astăzi, în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost adoptat avizul pentru Programul general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030. În calitate de raportor din umbră pentru proiectul de aviz, salut adoptarea acestuia, proiectul fiind extrem de important pentru facilitarea tranziției verzi.

Pactul verde european constituie o schimbare de paradigmă în ceea ce privește elaborarea politicilor, deoarece urmărește să coreleze toate activitățile Uniunii cu realizarea neutralității climatice și a dezvoltării durabile, transformând, în același timp, economia noastră liniară într-o economie circulară. Una dintre consecințele acestui nou context este natura diferită a celui de-al 8-lea Program de acțiune pentru mediu-PAM 8, în comparație cu cel anterior, care conținea liste de obiective și acțiuni. În schimb, PAM 8 va fi subordonat Pactului verde european, precum și obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) și va constitui principalul lor instrument de monitorizare”, a menționat Daniel Buda.

Foto: Facebook/Daniel Buda

Oficialul european a explicat că Programul general al Uniunii de acțiune pentru mediu are scopul de a accelera tranziția verde în mod echitabil menționând totodată obiectivele Programul de Acțiune pentru Mediu 8.

”Acest program vizează accelerarea tranziției verzi într-un mod echitabil și favorabil incluziunii, obiectivul pe termen lung pentru 2050 ”O viață bună, în limitele planetei” fiind deja stabilit în Programul de Acțiune pentru Mediu 7 (PAM 7).

Cele șase obiective tematice prioritare ale PAM 8 vizează:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
  • adaptarea la schimbările climatice
  • un model de creștere care redă planetei mai mult decât consumă
  • un obiectiv ambițios de reducere la zero a poluării
  • protejarea și refacerea biodiversității
  • reducerea principalelor presiuni asupra mediului și a climei legate de producție și consum”, a mai transmis Daniel Buda.