Defrișările în pădurea amazoniană din Brazilia, la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Potrivit Institutul Naţional pentru Cercetarea Spaţială (INPE) din Brazilia, în perioada august 2019 – iulie 2020, a fost defrișată în total o suprafață de 11.088 km pătrați de pădure ecuatorială, acesta fiind cel mai ridicat nivel al defrișărilor din ultimii doisprezece ani, informează postul BFMTV.
Suprafața defrișată este mai mare decât cea a insulei Jamaica și a crescut cu 9,5% față de anul trecut, când defrișările stabiliseră deja un record al ultimilor zece ani. Aceste cifre sunt cele mai mari din 2008, când 12.911 km pătrați de pădure au fost distruși în regiunea amazoniană din Brazilia.
“Din cauza unor astfel de defrișări, Brazilia este probabil singura țară cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră care a reușit să-și crească emisiile în timpul unui an în care economia mondială a fost paralizată”, a transmis Observatorul pentru climat, un colectiv de ONG-uri din Brazilia.
Pădurile precum cea amazoniană joacă un rol critic în lupta împotriva schimbărilor climatice datorită capacității lor de a absorbi carbonul.
Președintele brazilian Jair Bolsonaro, un sceptic declarat față de schimbările climatice, a fost criticat de comunitatea internațională în legătură cu modul deficitar în care administrația sa protejează mediul.
“Viziunea de dezvoltare a guvernului Bolsonaro în ceea ce priveşte regiunea amazoniană ne duce înapoi, în trecut, cu rate de defrişare care nu au mai fost atinse din 2008”, a declarat Cristiane Mazzetti de la organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace.
Administrația Bolsonaro militează legalizarea activităților agricole sau miniere în ariile protejate și reducerea fondurilor pentru programele de protecție a mediului. Ecologiștii spun că aceste politici alimentează distrugerea Amazonului, cea mai mare pădure ecuatorială din lume, din care aproximativ 60% se află în Brazilia.
Guvernul brazilian susține însă că se angajează să lupte împotriva defrișărilor.