Protecția mediuluiȘtiri

România a fost țara din UE cel mai grav afectat de incendiile de pădure în anul 2020

Raport ONU schimbări climatice 2021: Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii

România a fost țara din UE cel mai grav afectat de incendiile forestiere în anul 2020, fiind devastate peste 5.100 de hectare de pădure din țara noastră, potrivit unui raport privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, publicat vineri de către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

După un an 2019 dezastruos în ceea ce privește incendiile de vegetație, și în 2020 incendiile au devastat suprafețe semnificative de teren natural în Europa. În pofida unul nivel de pregătire mai ridicat în țările europene, aproximativ 340 000 de hectare (ha) au ars în UE în 2020, o suprafață cu 30 % mai mare decât statul Luxemburg.

Situația este și mai gravă în sezonul incendiilor forestiere din 2021. Până la momentul publicării acestui raport, arseseră aproape 0,5 milioane ha, 61 % dintre acestea fiind păduri a căror regenerare va dura mulți ani. Aproximativ 25 % dintre zonele care au ars în Europa se aflau în interiorul siturilor „Natura 2000”, rezervoarele de biodiversitate ale UE. UE și-a întărit acest an capacitatea de a asista țările în actualul sezon al incendiilor, capacitate care a fost deja utilizată pe scară largă pentru incendiile de mari proporții care au afectat regiunea mediteraneeană în vara aceasta.

De la an la an, schimbările climatice sunt și ele tot mai prezente. O tendință de creștere ușor de remarcat indică niveluri mai ridicate ale pericolului de incendii, sezoane mai lungi ale incendiilor și incendii de mari proporții și violente, cu propagare rapidă, în fața cărora mijloacele tradiționale de stingere a incendiilor sunt ineficiente.

Anul acesta, aproximativ 130 000 ha arseseră deja până la sfârșitul lunii iunie, moment care marchează debutul tradițional al sezonului incendiilor. Incendiile au început să nu mai afecteze doar statele sudice, ci devin o amenințare tot mai mare și pentru Europa Centrală și de Nord. Peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane. De aceea, pentru prevenirea dezastrelor, este esențial ca oamenii să fie sensibilizați în acest sens și să se organizeze campanii educative cu privire la riscul de incendiu.

Din raportul pe 2020 despre incendiile forestiere reiese că România a fost țara cea mai afectată, urmată de Portugalia, Spania și Italia, după cum se indică în raportarea națională;
Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate „Natura 2000” din Europa: totalizând 136 331 ha – aproximativ 40 % din suprafața totală distrusă de foc în 2020 –, ceva mai puțin decât în 2019, dar peste media ultimilor nouă ani.

Ca și în 2019, din păcate, România a însumat din nou aproape jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor „Natura 2000”, cea mai mare suprafață situându-se în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

În 2020, incendii care s-au întins pe o suprafață de peste 30 ha au afectat 20 de state membre ale UE, distrugând 339 489 ha, suprafață care depășește ușor cifra înregistrată în 2019.

Totodată, în sezonul incendiilor 2020 și-au pierdut viața mai mulți oameni decât în 2019: raportarea națională din partea Spaniei a înregistrat șase victime, dintre care patru erau pompieri.

Sezonul incendiilor forestiere din 2020 a fost caracterizat de un număr mare de incendii de vegetație în prima jumătate a acestui an. Incendiile au izbucnit iarna în regiunea Deltei Dunării și în Pirinei, iar în primăvară în principal în regiunea Balcanilor. În timpul verii și al toamnei, cele mai afectate au fost țările mediteraneene, în special Spania și Portugalia, care au înregistrat cele mai mari incendii din UE în 2020. Cele mai mari incendii de pădure din anul în discuție au izbucnit în afara UE, în Ucraina, lângă reactorul nuclear îngropat de la Cernobîl.