Deșeuri & reciclareProtecția mediuluiSchimbări climatice

Fechet: La UE nu se mai discută despre managementul deşeurilor, deoarece acest lucru au fost rezolvat deja de mulți ani în unele țări

Mircea Fechet

În cadrul Comisiei Europene, discuțiile despre managementul deșeurilor din construcții, a celor reciclabile sau dacă este bine sau nu să avem sistem de ‘Garanţie – Returnare’ nu se mai poartă de mult timp, deoarece aceste lucruri au fost rezolvate deja în urmă cu ani sau poate cu zeci de ani de anumite state-membre UE, a afirmat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la un eveniment online.

“Am mers la Comisie să discut despre țintele intermediare, despre planurile mai ambiţioase pentru anul 2030, spre exemplu, vă mărturisesc că niciodată nu s-a discutat despre managementul deşeurilor. Din nefericire trebuie să o spun: lucrurile despre care discutăm noi astăzi aici, respectiv ce facem cu deşeurile voluminoase, cu deșeurile din construcţii, cu reciclabilul, dacă e bine sau nu să avem sistem de ‘Garanţie – Returnare’ nu se mai discută de mult timp la Consiliu, nu se mai discută de mult timp în grupurile de lucru ale Comisiei Europene, pentru că ele au fost, cel mai probabil, rezolvate deja în urmă cu ani sau poate cu zeci de ani de anumite state-membre”, a declarat ministrul.

Mircea Fechet a mai subliniat că există o corelație clară între gestionarea deșeurilor și schimbări climatice, amintind, în acest sens că, în România se depozitează 3 milioane de tone de deșuri biodegradabile, care în urma procesului de fermentație emit metan, un gaz cu un puternic efect de seră.

“Aproape întotdeauna, când vorbim despre statele foarte ambiţioase, constatăm că acestea sunt cele care nu mai discută de multă vreme despre câte pubele să ai la poartă, dacă e bine să duci PET-ul înapoi la magazin sau nu, ce să faci cu canapeaua dacă vrei să-ţi schimbi mobila, unde să o duci. Sunt întrebări la care încă în România nu există răspunsuri clare”, a mai spus Fechet, la conferința PRIA Environment, desfășurată vineri.

Ministrul a subliniat că Ministerul Mediului își “propune să recuperăm foarte mult în acest handicap cu care ne luptăm în acest moment”.

“Totodată, pentru a vorbi de economie circulară nu putem să nu aducem în discuție un management eficient al deșeurilor și introducerea celor mai noi tehnologii în tot acest proces. Pentru a îmbunătăți reciclarea din România, împreună cu colegii de la Minister, am construit de la 0 un mecanism în acest sens. Este vorba despre sistemul garanție-returnare, un proiect la care țin foarte mult și care dă rezultate foarte bune în statele europene în care funcționează deja”, a completat oficialul.