Protecția mediului

Fumul degajat de incendiile de vegetație – mai nociv decât poluarea cauzată de traficul auto

Un studiu realizat în California a indicat că fumul degajat în urma incendiilor de vegetație este mai nociv pentru oameni decât poluarea cauzată traficul auto, în mod special din cauza particulelor fine PM2.5, care pot ajunge în fluxul sanguin și pot provoca probleme de sănătate pe termen lung, informează postul public National Public Radio (NPR).

Cercetătorii de la Institutul Scripps de Oceanografie din cadrul Universității din California, San Diego, susțin că particulele fine din fumul degajat de incendii sunt de până la zece ori mai nocive pentru oameni decât particulele degajate din alte surse, cum ar fi traficul auto. Particulele PM2,5 se numără printre principalele componente ale fumului degajat de incendii de vegetație.

Studiul, publicat pe 5 martie în revista Nature Communications, subliniază importanța eforturilor de limitare a încălzirii globale, fenomen considerat că ar provoca o creștere accentuată a incendiilor forestiere în lume.

Cercetătorii au descoperit că poluanții din fumul de incendii au cauzat o creștere de până la 10% a numărului de persoane internate în spitale.

„Această constatare sugerează că particulele de aceeași dimensiune nu au toate aceeași toxicitate”, subliniază cercetătorii. În consecință, pragurile stabilite pentru a proteja populația de efectele nocive ale poluării ar trebui reevaluate în funcție de sursa poluării.

O analiză realizată de NPR a constatat că unul din șapte locuitori de pe coasta de vest a SUA au experimentat anul trecut cel puțin o zi în care nivelul de poluare a fost peste limitele maxime admise. De altfel, timp de mai multe săptămâni, fumul a fost atât de dens în părți din Oregon, Washington și California, încât oficialii medicali au îndemnat locuitorii să rămână în interior și să evite activitățile fizice.

Tom Corringham, unul dintre autorii studiului, a declarat că „orice putem face astăzi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a stabiliza sistemul climatic global va avea beneficii semnificative” în ceea ce privește limitarea incendiilor de vegetație.