Protecția mediului

IGSU: Ghid de bune practici pentru depozitarea și utilizarea a îngrășămintelor cu scopul minimizării impactului asupra mediului

Foto ilustrativă: finantariagricole.ro

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Departamentul pentru Situații de Urgență au prezentat duminică, 28 februarie, Ghidul de bune practici pentru depozitarea și utilizarea în siguranță a îngrășămintelor în fermă, un document care își propune, printre altele, să reducă impactului asupra mediului a depozitării și manipulării îngrășămintelor.

Una dintre provocările care stau în fața sectorului agricol este aceea de a răspunde cerințelor crescânde de hrană ale populației globului și, în același timp, de a asigura creșterea eficienței economice a fermelor agricole concomitent cu prezervarea mediului înconjurător, se afirmă în documentul disponibil online pe site-ul IGSU.

Autorii ghidului, care a fost elaborat împreună cu specialiști de la producătorul de îngrășăminte Azomureş, subliniază necesitatea utilizării acestor produse într-un mod cât mai eficient, notând că pierderile de azot din agricultură au un impact semnificativ asupra calității apei, solului și aerului.

În acest sens, se recomandă ca spațiile de depozitare să fie plasate cât mai departe de ape de suprafață sau sisteme de drenaj, iar depozitele nu trebuie prevăzute în interior cu canale de scurgere, rigole, jgheaburi de scurgere.

Totodată, în ceea ce privește reciclarea ambalajelor, ghidul atrage atenția că ambalajele care au conținut îngrășăminte netoxice pot fi refolosite la fermă, dar în cele din urmă vor trebui eliminate sau preferabil reciclate.

Inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a declarat că “acest ghid a fost diseminat deja către toate unitățile subordonate, către toate Inspectoratele județene pentru situații de urgență care vor desfășura activități preventive în toate locațiile unde există depozitate astfel de substanțe pe bază de azotat de amoniu”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, a afirmat că au fost publicate 15.000 de exemplare, care “urmează să fie distribuite prin intermediul Inspectoratelor pentru situații de urgență la nivel național și, în paralel, prin intermediul distribuitorilor noștri pentru ca fiecare fermier, la un moment dat, să aibă un astfel de ghid”

“Sunt informații legate de siguranță utilizării produsului de către persoanele care sunt în măsură să îl utilizeze, mă refer la depozitari şi la fermieri, legate de modul în care se poate interveni în cazul apariției unui incendiu, legate de protecția mediului înconjurător, modul în care trebuie manipulate aceste produse şi utilizate în fermele agricole și importanța citirii etichetelor. Este un capitol special pentru modul în care se citesc etichetele de pe produs, pentru că, uneori, acest lucru poate fi considerat destul de dificil şi atunci am considerat oportun să punem și aceste informații”, a adăugat Maior, citat de agenția de știri Agerpres.