Protecția mediului

Ministrul Mediului: Dezbaterea publică privind o potențială taxă pe poluare ar putea avea loc în aprilie

Ministrul Mediului, Tánczos Barna

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a afirmat că în cursul lunii aprilie ar putea avea loc o dezbatere publică pe tema posibilității introducerii unei taxe pe poluare, urmând ca la discuții să fie invitați reprezentanți ai autorităților locale, industriei auto, cât și cetățeni. În urma dezbaterii se va lua o decizie dacă România trebuie sau nu să impună o astfel de taxă.

Oficialul a subliniat că potențiala taxă va fi diferită de modul în care în trecut au fost impuse taxe auto, precizând că „putem vorbi despre o formă de taxă care este aplicabilă în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, o formă prin care poluatorul plătește acolo unde există poluare”.

„Și această dezbatere publică cred că trebuie să aibă loc în cursul anului 2021. (…) După aprobarea bugetului şi după finalizarea discuțiilor pe Programul de Reziliență și Relansare, vom lansa dezbateri publice, atât cu autoritățile publice locale unde avem infrigement pe poluarea aerului, despre soluțiile care sunt propuse de UAT-uri în vederea reducerii poluării, cât și cu cetățenii, dealerii auto şi producătorii auto pentru a vedea în ce măsură România trebuie să se înroleze în grupul țărilor europene care aplică diverse forme de taxare a poluării sau trebuie să rămânem în grupul celor 3-4 state membre UE care nu practică nicio formă de taxare a poluării aerului”, a explicat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă.

Barna Tanczos a adăugat că „în niciun caz nu poate decide ministrul Mediului dacă aplicăm sau nu aplicăm o taxă”.

„Am văzut ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, când deciziile au fost luate pe grabă, au fost luate fără o dezbatere publică şi fără a analiza situaţia juridică a acestor decizii şi am ajuns la procese pierdute la Curtea Europeană de Justiţie. În niciun caz nu ministrul Mediului este cel care spune, de aceea am lansat ideea de a avea o dezbatere publică cu factorii decidenți pe plan local și național”, a completat ministrul.

Oficialul a mai declarat că a avut o discuție cu reprezentanții industriei auto, însă nu despre o potențială taxă auto, ci despre programele de susţinere a înlocuirii parcului auto.