Protecția mediului

Rabla 2021. Achiziția de trotinete electrice, eligibilă prin programul de casare a vehiculelor vechi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, se gândește să introducă măsuri alternative pe lângă programul Rabla pentru casarea vehiculelor vechi, de exemplu să permită achiziția de trotinete electrice pentru scoaterea din circulație a mașinilor poluante.

”Per asnsamblu, Rabla încearcă să scoată din circulație mașinile poluante, dar le înlocuiește cu mașini noi, tot poluante, într-o mai mică măsură”, a afirmat ministrul, joi seară, la Digi24.

”Aș vrea să venim și cu măsuri alternative: Cine predă mașină și scoate din circulație o mașină poluantă, să aibă opțiunea să cumpere și altceva – mijloc de transport. Pentru că în București, de exemplu, de ce nu am putea să cumpăram acele trotinete electrice și să folosim trotinetele electrice în loc de mașini”, a adăugat Tanczos Barna, explicând că astfel de opțiuni ar favoriza mijloacelor de transport nepoluante – hibrid sau electrice.

Ministrul a vorbit și despre situația stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, precizând că printr-un program special la Fondul de Mediu a fost finanțată construirea a peste 300 de astfel de stații în 2020, iar programul va continua și în acest an.

Tanczos Barna a precizat că sunt necesare și discuții cu administratorii sistemului național de electificare, pentru că ”în anumite zone este insuficientă rețeaua actuală”, astfel că sunt necesare și investiții pe partea de transport de energie electrică pentru a putea susține o rețea mai amplă de stații de încărcare.