Reducerea poluării aerului ar conduce la evitarea a peste 50.000 de decese pe an în Europa
Poluarea aerului este o cauză majoră de îmbolnăvire și deces prematur la nivel mondial, iar Europa nu este nicidecum o excepție în această privință. Un studiu recent, apărut în publicația medicală The Lancet Planetary Health, estimează că peste 50.000 de oameni mor anual din cauza poluării aerului în orașele din Europa. La Madrid, capitala Spaniei, s-au înregistrat cele mai multe decese din cauza poluării cu dioxid de azot, în timp ce orașul Brescia din nordul Italiei are cele mai mari probleme cu mortalitatea legată de poluare cu particule fine.
Analiză pe poluarea aerului din 800 de orașe europene
Aproximativ 84% dintre cetățenii europeni sunt expuși la niveluri de poluare peste limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, lucru ce provoacă anual aproximativ 52.000 de decese premature în fiecare an, majoritatea din cauza particulelor fine, indică autorii studiului, care analizează efectele poluării aerului în peste 800 de orașe europene.
Mortalitatea din cauza poluării cu dioxid de azot – legată de emisiile din traficul rutier – este mai severă în marile orașe din sudul și vestul Europei, afirmă oamenii de știință de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona. „Orașele sunt puncte fierbinți privind poluarea aerului”, a explicat cercetătorul Mark Nieuwenhuijsen, subliniind că speră că studiul va contribui la creșterea gradului de conștientizare a poluării – „un ucigaș tăcut”, relatează agenția Reuters.
Madridul, pe primul loc la mortalitatea cauzată de poluarea aerului
Madridul a ocupat primul loc în privința mortalității din cauza dioxidului de azot, unde cercetătorii au calculat că până la 7% din totalul deceselor naturale sunt provocate de poluare. Pe locurile următoare s-au clasat orașele Anvers (Belgia), Torino (Italia), Paris (Franța) și Milano (Italia).
Orașele din nordul Italiei, alături de cele din sudul Poloniei și estul Cehiei, figurează pe primele locuri în privința poluării cu particule fine, care provin din arderile de combustibili casnici și activități industriale.
Țările cu aerul cel mai puțin poluat sunt în nordul Europei
La polul opus, centrele urbane din nordul continentului, din țări ca Norvegia, Suedia și Islanda, sunt mai puțin expuse la problema poluării aerului.
Poluarea aerului ucide anual aproximativ șapte milioane de oameni în întreaga lume, potrivit datelor publicate de ONU. Numeroase studii arată că poluarea aerului este asociată cu un risc sporit de dezvoltarea de probleme cardiovasculare, astm, pneumonie și cancer pulmonar.