Protecția mediului

România, locul 32 în clasamentul țărilor cu cele mai ecologice economii din lume

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

România se clasează pe locul 32 din 180 într-un top care măsoară cât de ecologică este economia statelor lumii. Țara noastră se situează pe locul șapte în regiunea Europei de Est, depășind atât Ungaria, cât și Bulgaria.

Clasamentul, realizat de Universitatea Yale, se bazează pe Indicele de Performanță a Mediului pentru fiecare stat, pe baza a 32 de categorii de indicatori: atenuarea schimbărilor climatice, gestionarea deșeurilor, calitatea apei și a aerului, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și site-ul Visual Capitalist.

Cele mai verzi economii ale lumii (Visual Capitalist)

Romania are un scor IPM de 64,7 puncte și surclasează toate țările vecine: Ungaria (63,7 puncte, locul 33 mondial); Bulgaria (57 de puncte, locul 41); Ucraina (49,5 puncte, locul 60) și Moldova (44,4 puncte, locul 87).

De asemenea, țara noastră se clasează pe locul trei mondial în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, după Danemarca și Marea Britanie.

Danemarca, cu un scor de 82,5 puncte, ocupă primul loc, fiind urmată de alte patru țări din Europa (Luxemburg, Elveția, Marea Britanie, Franța). Japonia este cea mai bine clasată țară din afara continentului european, ocupând locul 12.

La polul opus, cele mai mici scoruri privind performanța mediului au fost înregistrate de Coasta de Fildeș, Sierra Leone, Afganistan, Myanmar și Liberia.