Protecția mediului

Tánczos Barna: Dacă am interzice complet exploatarea pădurilor ne-ar costa atât de mult încât n-ar fi de-ajuns tot bugetul României

Sursa: Garda Forestieră Timișoara

În cazul ipotetic în care România ar interzice complet exploatarea pădurilor, acest lucru ar genera costuri uriașe, întrucât autoritățile ar trebui să plătească pentru paza zonelor protejate, dar și compensații proprietarilor de păduri care nu vor putea realiza venituri, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, la ediția din 15 aprilie a emisiunii GÂNDUL LIVE.

“Soluția este să protejăm zonele care trebuie protejate, în celelalte zone, trasabilitate strictă, legală, foarte severă, sancțiuni, astfel încât cine taie să taie legal”, a explicat ministrul.

“De aici pornește ipocrizia. Dacă am proteja fiecare metru pătrat de pădure și am interzice complet exploatarea ne-ar costa atât de mult încât n-ar fi de-ajuns tot bugetul României – paza și compensațiile pentru proprietarii de păduri care trebuie să realizeze un venit ca să plătească paza și să și rămână cu ceva”, a declarat Tánczos Barna, precizând în anumite este necesar ca autoritățile să intervină pentru a proteja zonele împădurite, așa cum este cazul în regiunea București-Ilfov.

“De exemplu, zona București-Ilfov. Se exploatează… de o săptămână, în fiecare zi, fac verificări în fiecare pădure, unde se face exploatare în zonă. Am vorbit astăzi și la nivelul Guvernului. O să venim cu o propunere. Cred că aici este nevoie de o protecție mai strictă. Este o zonă depopulată, probleme cu calitate aerului… trebuie să venim să protejăm pădurilor, dar în același timp să venim cu compensații pentru proprietarii privați, acolo unde este proprietar privat”, a adăugat ministrul.

Oficialul a precizat că în acest momente sunt aproximativ 20.000 de persoane implicate în activitatea forestieră, în pază și în conducerea activității de pază.

Ministrul a vorbit și despre fenomenul agresiunilor la adresa pădurarilor, afirmând că a susține alocarea de resurse suplimentare pentru dotarea cu armament, dotarea cu mijloace cu care să se apere pădurarii.

“Este lucrul cel mai important ca cei care păzesc pădurea să se simtă cât de cât în siguranță”, a subliniat Tánczos Barna.

“Partea de monitorizare a activității de exploatare este asigurată acum prin SUMAL 2, un sistem pornit pe 31 ianuarie. (…) Cantități mari de masă lemnoasă intrau în economie, dar fără acte. Și acum numărul de transporturi evidențiate în sistem a crescut, cantitatea evidențiată a crescut, cantitatea monitorizată și procesată în România a crescut. Este prematur să tragem concluzia de «WOW, am terminat și este bine». Zi de zi urmăresc rezultatele, analizele, comandăm din ce în mai multe analize macro, cu big data, să vedem fenomene, medii, elementele care ies din plajele normale”, a mai explicat ministrul Mediului.