Protecția mediului

Tanczos Barna: În anul 2021 nu va fi introdusă nicio taxă auto

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat asigurări că în acest an nu va fi introdusă nicio taxă pe poluarea auto, însă România trebuie să decidă cine plătește pentru poluare. Oficialul a mai adăugat că există riscul ca din cauza poluării din unele orașe, în principal București, toată țara va trebui să plătească penalitățile impuse de Comisia Europeană prin procedura de infringement.

”România va trebui să decidă dacă vrea să facă parte din grupul celor 24 de state membre care implementează diverse forme de constrângere a celor care poluează sau lăsăm sistemul cum este acum, când nimeni nu plătește nimic”, a afirmat ministrul Mediului, joi seara, la Digi24, precizând că ”un principiu care guvernează în toată Europa toate aceste lucruri este că poluatorul plătește”.

”Infringementul a venit în cazul Bucureștiului și a altor orașe. Dacă nu reușim să câștigăm acest proces împotriva Comisiei Europene vom plăti și va plăti toată țara”, a subliniat Tanczos Barna, adăugând că nu consideră corect să plătească și populația din zonele în care calitatea aerului nu este o problemă, unde autoritățile locale au găsit soluții, pentru poluarea din unele orașe.

Ministrul a precizat că este nevoie de o dezbatere publică națională, care va fi  finalizată în acest an, iar până la sfârșitul lui 2021 va fi luată și o decizie pe această temă.

”În 2021, cu siguranță, nu va fi nicio taxă și în funcție de aceste discuții cu Comisia, cu factorii implicați, autoritățile publice locale – pentru că sunt peste 3.000 de comune unde n-avem asemenea probleme și sunt câteva zeci de orașe unde avem probleme”, a explicat Barna Tanczos, conchizând că va trebui luată o decizie: ”Cine plătește în cazul poluării? Toată țara sau cei care poluează?”.