Taxa pe plastic 2021. Valoarea taxei: 0,80 euro/kg, în vigoare de la 1 ianuarie
La finele anului trecut, Consiliul European a aprobat punerea în aplicare taxei pe plastic (single-use-plastic) începând cu 1 ianuarie 2021. Planul prevede o taxă de 0,80 euro/kg privind deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate care urmează să fie plătite de statele membre în bugetul UE.
În timp ce taxa a fost prezentată de Comisia Europeană ca „o contribuție la bugetul UE conceput pentru a stimula statele membre să crească reciclarea din deșeurile de plastic”, industria europeană a materialelor plastice avertizează că ar putea avea efectul opus. Măsurile fiscale suplimentare nu sunt instrumentul cel mai eficient pentru a stimula inovația și investițiile care sunt necesare pentru a îndeplini obiectivele politice prevăzute în acordul verde.
„Întrucât veniturile din taxa UE pe plastic nu sunt alocate pentru a fi investite în infrastructura de deșeuri și reciclare, nu va crește reciclarea deșeurilor de plastic în Europa. În schimb, va crește și mai mult costul reciclării plasticului și va încuraja trecerea la alte materiale de ambalare cu un impact mai mare asupra mediului. Pentru a crește cu adevărat ratele de reciclare în toată Europa și a proteja mediul, impozitarea depozitelor de deșeuri și de ambalaje din plastic ar fi mai eficientă”, a declarat Alexandre Dangis, director general al EuPC.
Îmbunătățirea reciclării ambalajelor din plastic necesită investiții considerabile de către întregul lanț valoric al materialelor plastice în inovație, mașini noi și design ecologic al ambalajelor din plastic. Cu venituri preconizate de aproximativ 6-8 miliarde de euro pe an care se revarsă în bugetul general al UE, acești bani vor fi disponibili pentru a fi investiți în tranziția către o economie circulară.
Detalii suplimentare privind noua taxare vor trebui elaborate într-o lege specifică și aprobate de Parlamentul European și Consiliul UE. Deși multe dintre detalii rămân necunscute încă, este deja clar că statele membre vor avea o mare libertate în punerea în aplicare a măsurilor de colectare a fondurilor care urmează să fie transferate către UE.