Program Rabla pentru sobe? Ce propune șeful Gărzii de Mediu pentru a se limita poluarea aerului
Aproximativ 3,5 milioane de oameni în România continuă să se încălzească cu sobe care folosesc combustibili solizi, inclusiv substanțe toxice. Pentru a ameliora poluarea aerului provocată de sobe, Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, propune implementarea unui program gen Rabla pentru înlocuirea sobelor cu sisteme de încălzire mai eficiente.
„O altă sursă de poluare, despre care nu vorbește nimeni, este încălzirea cu sobe care folosesc combustibili solizi. Nimeni nu a vorbit până acum despre acest lucru. Zeci de mii în București. Cartiere întregi sau la Piața Obor, în intersecție, în spatele blocurilor sunt case, iar acolo oamenii nu mai puteau să trăiască din cauza acestor sobe”, a afirmat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, la emisiunea Deșteptarea României de la postul de radio Europa FM.
Comisarul a indicat că problema este agravată de faptul că oamenii ard în sobe nu doar lemn, ci și tot felul de deșeuri, care conțin și substanțe foarte toxice.
„Oamenii se încălzeau cu bucăți de OSB, PFL, de PAL, bucăți de mobilă, care împuțeau aerul, nu puteai să respiri acolo. Substanțele toxice care rezultă din aceste sobe sunt fantastic de dăunătoare, de sute de ori mai dăunătoare decât lemnul ars în sobe”, a adăugat Berceanu.
Pentru a limita poluarea cauzată de încălzirea locuințelor cu sobe, șeful Gărzii de Mediu propune propune implementarea unui program gen Rabla pentru sobe, care să permită oamenilor să înlocuiască sobele vechi cu sobe cu randament mare, pe peleți.
„Poate trebuie să găsim o soluție, gen RABLA pentru sobe, în care să avem sobe cu ardere foarte bună, la temperaturi mari, pe combustibili bio și rezolvăm iarăși o parte din poluare”, a adăugat Octavian Berceanu, precizând că în acest fel „dispare orice miros, dispar o parte din particulele din aer în zona urbană”.
Șeful Gărzii de Mediu a mai afirmat că este imposibilă monitorizarea poluării generate de gospodăriile care utilizează sobe. „În România se încălzesc trei milioane jumătate de oameni cu sobe. Să monitorizezi cu sisteme individuale de măsurare a calității aerului cu 3,5 milioane de dispozitive e practic imposibil”, a explicat oficialul.