Noua legislație privind plasticul – în dezbatere publică la Ministerul Mediului
Ministerul Mediului a găzduit miercuri, 7 iulie, o întâlnire online pe tema actelor normative ce sunt necesare pentru a transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/904 privind produsele din plastic de unică folosință, în condițiile în care țara noastră se confruntă cu o nouă procedură de infringement pe mediu din cauza faptului nu a reușit până acum să adopte măsuri care să asigure că anumite produse de plastic nu vor mai fi comercializate începând din data de 3 iulie.
Comercializarea majorității produselor de plastic de unică folosință, inclusiv tacâmuri, beţişoare de urechi, paie, a fost interzisă pe teritoriul Uniunii Europene, însă unele țări, precum România, Bulgaria, Slovacia, Cehia și Polonia, încă nu au transpus noile norme în legislația națională.
Reglementările UE au ca obiectiv reducerea volumului și a impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, în contextul în care se estimează că jumătate din deșeurile marine din Uniunea Europeană sunt articole de plastic de unică folosință.
Noile reglementări stipulează că aceste produse din plastic vor fi înlocuite cu alternative mai ecologice.
La dezbatere au participat ministrul Tánczos Barna, secretarul de stat Raul Pop, reprezentanți ai Direcției Gestionarea Deșeurilor din cadrul MMAP, precum și reprezentanți ai autorităților locale, ai comercianților, ai OTR-urilor, ai OIREP-urilor, ai ONG-urilor ai asociațiilor producătorilor din domeniu, informează instituția.
Participanții au dezbătut problema proiectului de lege pe tema reducerii impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, un proiect care ar urma să fie în curând prezentat într-o ședința de Guvern.
De asemenea, au fost discuții și pe tema textelor actelor normative privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, precum și cele referitoare la depozitarea deșeurilor și cea privind regimul deșeurilor.
Un alt subiect de discuție a fost cel al deșeurilor de ambalaje murdare, fie din cauza colectării nepotrivite, fie ca urmare a specificului alimentelor ambalate.