Tanczos: Sunt necesare măsuri pentru protecția polenizatorilor sălbatici, integrate în politicile agricole
Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat recent că țările UE trebui să găsească strategii şi să implementeze acţiuni comune pentru a proteja polenizatorii, fiind necesar ca aceste măsuri să fie integrate în politicile agricole şi de conservare a biodiversităţii.
De asemenea, este necesară implicarea comunităţilor ştiinţifice, dar şi să fie acordate fonduri pentru studii specifice.
”Sunt necesare strategii şi acţiuni comune pentru stoparea declinului polenizatorilor sălbatici. În acest sens, am identificat câteva consideraţii pentru stabilirea unui sistem de monitorizare la nivelul UE pentru polenizatori: stabilirea de măsuri specifice pentru protecţia polenizatorilor sălbatici, integrate în politicile agricole şi de conservare a biodiversităţii, implicarea comunităţilor ştiinţifice, dar şi furnizarea de fonduri pentru studii specifice”, a explicat oficialul român, în cadrul Consiliului Informal de Mediu de la Ljubljana, citat de Agerpres.
Barna Tanczos a precizat că, în condițiile în care ”22,8% din teritoriul României reprezintă situri Natura 2000”, autoritățile din România au decis ca Strategia Naţională şi Planul de Acţiune pentru Conservarea Biodiversităţii 2030 să includă ”măsuri pentru conservarea speciilor şi habitatelor esenţiale pentru polenizatori”.
”Este nevoie să intensificăm eforturile suplimentare pentru identificarea speciilor de polenizatori sălbatici care nu sunt incluse în anexele Directivei Habitate”, a subliniat ministrul.
”Planeta are nevoie urgent de o schimbare pentru a stopa pierderea biodiversităţii, iar 2021 reprezintă cea mai mare oportunitate de a face ca această schimbare să aibă loc. Trebuie să jucăm un rol activ în procesul internaţional de negociere”, a mai afirmat oficialul român.