Oradea – orașul din România unde s-a înregistrat cea mai ridicată concentrație de ozon
Orașele din regiunea nordică a Italiei sunt cele mai afectate de poluare cu ozon, care are numeroase efecte negative asupra sănătății oamenilor. În România, Oradea a fost orașul din România unde s-a înregistrat cea mai ridicată concentrație de ozon în luna iunie a acestui an, care este însă semnificativ mai redusă decât nivelul maxim admis în UE, se arată într-o analiză a rețelei de monitorizare a calității aerului Airly.
Ozonul (O3) este un gaz natural format în stratosferă în urma influenței razelor solare, care acționează ca un filtru ce absoarbe o mare parte din radiația ultravioletă solară, având astfel un rol protectiv pentru biosferă. Însă, ozonul format în straturile inferioare ale atmosferei – din cauza interacțiunii radiației ultraviolete cu diverși poluanți – are un rol nociv pentru sănătatea umană, afectând în special sistemul respirator.
Ca atare, concentrațiile mari de ozon se înregistrează în zonele însorite și cu o densitate mare a populației, astfel că poluarea cu ozon se manifestă în special în perioada primăverii și verii.
Airly, care a analizat 412 centre urbane din Europa, a indicat că în orașele din nordul Italiei s-a înregistrat cea mai gravă poluare cu ozon. Cele mai afectate au fost orașele Asti, Lecco, Turin, Bergamo și Piacenza, unde concentrațiile medii de ozon au au depășit limita maximă admisă de 120 µg/m3.
La polul opus, în orașele britanice se înregistrează cea mai redusă poluare cu ozon, parțial datorită faptului că radiația solară este mai mică în această zonă.
În România, orașul unde s-a înregistrat cea mai mare concentrație de ozon a fost Oradea, cu 82,1 µg/m3 (ocupând poziția 205). În analiza Airly au mai fost incluse și orașele Cluj-Napoca și Arad, cu concentrații de ozon de 75,0 µg/m3, respectiv 74,6 µg/m3.