Protecția mediuluiȘtiri

Acordul comercial care readuce ”pesticidele otrăvitoare” pe piața din UE

Forma actuală a acordului comercial între UE și Mercosur, un bloc comercial ce cuprinde o mare parte din țările sud-americane, va cauza revenirea în Europa a pesticidelor interzise în Blocul comunitar, ale căror reziduuri vor reintra în țările UE sub forma importurilor alimentare, arată un studiu efectuat de Universitatea din São Paulo, citat de portalul EUobserver.

Helmut Scholz, un reprezentant al Germaniei în Parlamentul European, a declarat că în urma concluziilor „alarmante” ale studiului se impune o revizuire a implicațiilor acordului comercial între UE și Mercosur. „Corporațiile chimice europene care-și aruncă pesticidele toxice în țările Mercosur, inclusiv multe interzise în UE, își vor vedea amplificate profiturile și impunitatea, în condițiile în care ele exploatează reglementările și legile mai laxe ori absente”, a afirmat Helmut Scholz.

De altfel, unele state europene, precum Franța sau Austria, s-au declarat preocupate de modelul agro-industrial intensiv utilizat de țările sud-americane.

În perioada 2018 și 2019, UE a exportat 7.000 de tone de pesticide, interzise în interiorul Europei din motive de mediu și de sănătate, către țările membre ale  blocului Mercosur  (Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay).

În schimb, țările din blocul Mercosur au exportat zeci de produse agricole către UE, în valoare de peste 21 miliarde de euro în anul 2018 – inclusiv soia, cereale, fructe și cafea.

7% din importurile din țările Mercosur – cu pesticide peste limitele UE

Dar reziduurile acestor substanțe periculoase au fost găsite în produsele agricole importate de UE din aceste țări. În 2018, 7% din totalul de 781 de probe de alimente importate din țările Mercosur colectate de Agenția Europeană pentru Standarde Alimentare aveau reziduuri de pesticide peste limitele UE.

Legislația europeană nu interzice exportul de pesticide interzise în UE către țări extracomunitare , permițând firmelor din Blocul comunitar să obțină profituri prin vânzarea acestor substanțe chimice către țări terțe.

În medie, produsele alimentare provenite din afara UE au de peste două ori mai multe reziduuri de pesticide decât alimentele produse în interiorul spațiului comunitar.

Studiul arată că 30 la sută din pesticidele autorizate pentru culturile din Brazilia (principalul exportator de produse alimentare din Mercosur) și 20 la sută din cele aprobate în Paraguay sunt interzise în UE.

Tot în anul 2018, Argentina a exportat pere și mere în UE  în valoare totală de circa 71 de milioane EUR. Însă, 14 pesticide, interzise în Europa, sunt utilizate pentru cultivarea acestor fructe în Argentina.

Tratatul comercial între cele două blocuri este supus acum unei revizuiri juridice, un pas preliminar înainte de traducerea lui în toate limbile oficiale ale UE și Mercosur și trimiterea lui către Parlamentul European și statelor membre spre ratificare. În Consiliul European este necesară unanimitatea.

Profesoara Larissa Mies Bombardi de la Universitatea din São Paulo, a acuzat UE de adoptarea unor „duble standarde” în privința utilizării și exportului pesticidelor, afirmând că oamenii din țările din Mercosur sunt tratați ca niște „cetățeni de clasa a doua”, dat fiind faptul că acordul permite ca ei să fie expuși unor substanțe interzise în UE.

În ultimii 10 ani peste 56.000 de oameni au fost otrăviți de pesticidele folosite în Brazilia – adică, în medie, 15 persoane pe zi. Se estimează însă că numărul real este de vreo 50 de ori mai mare, întrucât cele mai multe intoxicații nu sunt raportate.