Deșeuri & reciclare

Apele Române: 7.000 de saci cu deşeuri, colectați de pe cursurile de apă în doar o săptămână

Sursa: Ministerul Mediului

Aproape 7.000 de saci cu deşeuri au fost colectaţi în perioada 18-25 martie de pe o cincime din lungimea râurilor aflate în administrarea Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR), de aproximativ 78.000 de kilometri, a anunțat, vineri, instituția, potrivit unui comunicat citat de agenția de știri Agerpres.

În această perioadă au fost organizate peste 130 de acţiuni de ecologizare, în urma cărora angajații instituției au strâns aproape 7.000 de saci de deșeuri, 2.000 de tone şi peste 700 metri cubi de deșeuri de tip PET.

Igienizările au avut loc manual şi mecanizat, în colaborare cu autoritățile locale.

”Atragem atenţia asupra faptului că PET-urile care ajung în râuri şi în lacurile de acumulare aduse de viituri sunt o problemă care afectează activitatea de gospodărire a apelor şi nu numai. De aceea, depunem eforturi constante şi susținute pentru curăţarea malurilor şi albiilor, activități care ne îngreunează şi încetinesc munca şi care presupun costuri foarte mari”, au declarat oficialii ANAR.

Un exemplu de o astfel de acțiune a fost cea de-a lungul pârâului Dognecea în zona localităţii Dognecea din judeţul Caraş-Severin, care s-a desfășurat pe data 25 martie. În doar o singură zi au fost strânse peste 1.500 de saci cu PET-uri.

De asemenea, în parteneriat cu autoritățile locale din sectorul 2 al Bucureștiului, angajații ANAR au strâns peste 900 tone de de gunoaie și 179 de tone de resturi vegetale din apa și de pe malurile lacului Plumbuita, în ultimele trei săptămâni.