Deșeuri & reciclareȘtiri

Comisarul european Virginius Sinkevičius a discutat cu oficialii români despre procedurilor de infringement pe mediu care vizează România

Sursa (eureporter.com)

Comisarul european Virginius Sinkevičius a discutat marți, 19 octombrie, cu ministrul Mediului, Tánczos Barna, și secretarul de stat pentru afaceri europene, Ionuț Sorin Banciu, despre procedurilor de infringement în domeniul pădurilor și deșeurilor care vizează România, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului.

În ceea ce privește dosarul pe păduri, comisarul european a apreciat progresele notabile făcute de România pentru a rezolva această cauză de infringement, cum ar fi operaționalizarea SUMAL 2.0, înăsprirea contravențiilor silvice, sau modificările aduse Codului Silvic. În același timp, Virginius Sinkevičius a solicitat finalizarea cât mai rapidă a procesului de adoptare a proiectului de act normativ privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, precum și celelalte măsuri asumate de către România. Cei doi demnitari au convenit ca echipele tehnice să continue să lucreze împreună pentru a închide procedura cât mai curând posibil.

De asemenea, în ceea ce privește managementul deșeurilor, comisarul Sinkevičius a fost informat cu privire la adoptarea, de către guvern, a trei acte normative în luna august, prin care România se conformează la cerințele Comisiei. Este vorba despre ordonanței de urgență privind regimul deșeurilor, OG privind depozitarea deșeurilor și OG privind gestionarea ambalajelor. Oficialul european a precizat că, în următoarea perioadă, experții Comisiei vor analiza pachetul legislativ adoptat și, în urma analizei, ar putea decide clasarea celor trei proceduri de infringement.

Totodată, oficialul european acesta a apreciat aprobarea hotărârii de guvern care reglementează înființarea, în România, a sistemului de garanție-returnare pentru deșeurile din ambalaje de băuturi. În privința procedurilor de infringement declanșate pentru neînchiderea unor depozite neconforme de deșeuri industriale și municipale, comisarul european a reiterat importanța accelerării eforturilor și finalizării rapide a întregului proces, astfel încât România să evite eventualele sancțiuni din partea forului comunitar.