Deșeuri & reciclareȘtiri

Tanczos Barna: Programul de garanție-returnare pentru ambalaje – în funcțiune până la finalul anului următor

Programul de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje din plastic, aluminiu și sticlă urmează să fie pus în funcțiune cel târziu până la sfârșitul anului următor, a anunțat recent ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, care a precizat că au existat discuții aprinse în actorii care vor fi implicați în implementarea acestui sistem.

Ministrul a explicat că proiectul a fost blocat timp de câteva luni din cauza disputelor, însă blocajul nu mai exista, iar, în acest moment, Hotărârea de Guvern pentru Programul de garanție-returnare (SGR) este în traseul legislativ de aprobare interministerială.

„A fost o dezbatere extrem de aprinsă între actorii care vor participa la implementarea acestui sistem, agenții economici, producătorii, retailerii, cei care vor avea obligația să instaleze acele automate, cei care vor trebui să instaleze punctele de colectare manuală, cei care vor trebui să construiască centrele de numărare, de reciclare etc”, a afirmat Tanczos Barna la emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM.

„Hotărârea de Guvern a plecat din minister, este în avizare și în analiză la Consiliul Concurenței, la Ministerul de Finanțe, la ministerele de resort”, dar și de la ANAF, a adăugat oficialul.

„Cel târziu la sfârșitul anului următor trebuie puse în funcțiune”, a subliniat Tanczos Barna, care a explicat că pregătirea infrastructurii necesare pentru acest program va dura un an de zile, maxim un an și jumătate.

Potrivit informațiilor oficiale, fiecare consumator va primi 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă, de până la 3 litri, pe care îl aduce înapoi, fie într-un automat, fie la un magazin sau punct de colectare. Sistemul va accepta ambalaje ale anumitor produse – precum apă, sucuri, bere, băuturi alcoolice etc – acestea urmând să aibă un cod unic de bare.

Obiectivul programului este ca în curs de trei ani, până la 90% din ambalajele din piață să revină în sistemul de reciclare, o țintă ambițioasă în condițiile în care doar aproximativ 10% din deșeurile colectate sunt reciclate, în timp ce 90% ajung la gropile de gunoi sau în ape.