Asociația Environ: Lipsa infrastructurii de colectare selectivă, una din cauzele performanțelor slabe ale României în privința reciclării
România se clasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul reciclarea deșeurilor, iar una dintre cauzele principale este faptul că țării noastre îi lipsește infrastructura necesară pentru colectarea selectivă, explică Roxana Puia, Marketing Director la Asociația Environ, citată de publicația Forbes România.
“În România lipsește infrastructura de colectare selectivă, deși există obligația legală de a colecta separat pe patru fracții în instituțiile publice din 2011 și pentru populație din 2019”, a afirmat reprezentanta asociației.
Ca urmare a deficiențelor în domeniul colectării selective, reciclatorii din România nu au suficiente deșeuri necesare pentru a îndeplini ținta națională de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE), care este de 65% pentru anul 2021.
“Conform estimărilor, în 2018 – 2020 s-au pus pe piață circa 230.000 tone, ceea ce înseamnă o țintă de circa 149.500 tone, iar în perioada 2008 – 2013 s-au pus pe piață 134.200 tone echipamente ceea ce înseamnă că nici în situația ideală de colectare 100% din cantitatea de DEEE generată, obiectivul de 65% din pus pe piață în ultimii trei ani nu poate fi atins pentru că există un deficit de deșeuri”, a completat Roxana Puia.
Asociaţia Environ este o organizație colectivă, non-guvernamentală şi non-profit, care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).