Protecția mediuluiȘtiri

O nouă Strategie Forestieră Națională, în dezbatere publică. AUR: S-a decis crearea unui grup de lucru!

Astăzi, 6 octombrie, a fost organizată o dezbatere publică privind adoptarea unei noi Strategii Forestiere Naționale, dezbatere găzduită de copreședinții AUR, Claudiu Târziu și George Simion, și moderată de jurnalistul și activistul de mediu Liviu Mihaiu, potrivit unui comunicat de presă remis ECOINTELIGENȚA.RO.

Au participat reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești”, Romsilva, Federației sindicatelor „Silva”, WWF România, Asociației „Forumul Inventatorilor Români”, activiști de mediu și parlamentari, iar discuțiile s-au axat pe elaborarea de strategii forestiere coerente, de politici viabile de compensare și protecție a fondului forestier, pe nevoia de reglementare a activităților forestiere.

„Aș vrea foarte mult ca inițiativa să nu fie politizată. Această primă întâlnire s-a ținut la grupul AUR strict din motive administrative, următoarea poate avea loc oriunde. În campania electorală, AUR și-a asumat un program în care pădurile țării joacă un rol primordial. Activiștii civici sunt amenințați și chiar bătuți, cum s-a întâmplat recent la Suceava, iar atitudinea statului român nu mai poate fi una de fațadă. Se impun măsuri radicale, ferme, dublate de o puternică susținere instituțională”, a declarat George Simion, copreședinte AUR.

„Vin din Bucovina, o zonă importantă pentru industria lemnului, și vreau să subliniez că dorim acțiuni clare care să oprească acest măcel din pădurile României. Există comunități locale, precum Moldovița, unde au fost fabrici și depozite de mobilă ce ofereau localnicilor sute, chiar mii de locuri de muncă. Tot lemnul care era prelucrat acolo pleacă acum către Kronospan, Schweighofer, Egger și alte firme străine”, a subliniat și cunoscutul activist de mediu Daniel Bodnar.

La inițiativa participanților, s-a decis crearea unui grup de lucru care va elabora o Strategie Forestieră Națională. Reamintim că recent AUR a propus instituirea unui moratoriu de 10 ani privind limitarea exploatării masei lemnoase la necesarul de consum intern.