Autorități publice

Autoritățile maghiare: Inundațiile pe râurile din România și Ucraina aduc cantități mari de deșeuri de plastic în Ungaria

Sursa: Primăria Hunedoara

Oficialii din Ungaria s-au plâns că inundațiile pe râurile din România și Ucraina care se varsă în Dunăre pe teritoriul țării vecine au adus mari cantități de deșeuri de plastic, astfel că autoritățile maghiare au fost nevoite să trimită echipe să strângă gunoiul, pentru a șasea oară în ultimul an și jumătate, relatează agenția de știri Reuters.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Autorității pentru Apă din Ungaria, începând de săptămâna trecută și până luni, 8 februarie, echipele maghiare de curățare au eliminat 500 de metri cubi de deșeuri de pe râurile Tisa și Someș.

De asemenea, Gabor Molnar, inginer în cadrul instituției maghiare, a explicat că mare parte din deșeurile care curg în aval sunt de natură organică, însă în urma inundațiilor, apa aduce în aval și o parte din deșeurile aruncate pe malurile apelor curgătoare.

„La Tivadar (un sat de pe Tisa) încă mai plutesc 50-70 de sticle pe minut și un număr similar este pe râul Someș”, a mai afirmat Molnar.

Oficialii maghiari au declarat că apele au adus nu doar sticle de plastic, ci și papuci ori chiar televizoare.

În vara anului trecut, chiar și președintele Ungariei, Janos Ader, a intervenit în această problemă, cerând omologilor săi din România și Ucraina, Klaus Iohannis, respectiv Volodimir Zelenski, să stopeze poluarea râurile care se varsă în Dunăre pe teritoriul Ungariei. Cu această ocazie, liderul de la Budapesta a remarcat că Ungaria s-a adresat în mai multe rânduri autorităților din țările vecine, însă fără succes.