Autorități publiceȘtiri

Toate țepele luate de români cu finanțările Ministerul Mediului pentru panouri fotovoltaice

Ministerul Mediului a anunțat în această săptămână că va oferi din nou bani românilor care doresc să folosească panourile fotovoltaice pentru încălzirea propriilor locuințe. 20.000 de lei e suma suportată de stat din prețul final al acestor instalații energetice care trebuie să protejeze mediul.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, a afirmat, miercuri seara, la postul de televiziune Dgi24, că în luna decembrie începe proiectul care vizează instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuințe, iar fiecare familie care va dori să instaleze va primi 20.000 de lei – relatează news.ro. Este a treia lansare a programului care exact în urmă cu trei ani era denumit „Casa Verde”.

„În decembrie, suplimentăm bugetul, căutăm soluția ca cele 280 de milioane să fie suplimentate, mergem pe un sistem testat în februarie. Am îmbunătățit sistemul prin ordin de ministru în februarie, vom aloca 20.000 de lei pentru fiecare proiect. Mergem pe sistemul de firme specializate și autorizate să le monteze. Ele depun proiectele, este sunt cele care sunt pe site-ul AFM, vor fi selectate de acolo, pot fi alese firmele cu care se lucrează. Există și o flexibilizare a schimbării instalatorului astfel încât să nu fie captivi persoanele care depun proiectele la o singură firmă. Începem în decembrie. E foarte important să putem suplimenta bugetul pentru că prevăd un interes deosebit de mare pentru acest program”, a explicat ministrul Mediului.

Cum va funcționa programul, pe hârtie cel puțin

Proprietarul unei locuințe va selecta din lista firmelor autorizate în program, societatea cu care va lucra pentru montarea panourilor solare. Această firmă va face proiectul privind sistemul fotovoltaic. În funcție de prețul sistemului ales de solicitant, diferența de peste 4.000 de euro va fi plătită din buzunarul propriu. În acest moment, pe piață sunt sistemele între 3.000 și 15.000 de euro. Proiectul va fi depus la Administrația Fondului de Mediu, iar reprezentanții instituției din subordinea Ministerului Mediului va selecta proiectele care merită co-finanțare.

„Pentru beneficiar, fiecare familie care vrea să instaleze panouri fotovoltaice 20.000 de lei, proiectul minim este de 22.000 de lei din care 2.000 de lei beneficiarul, 20.000 de lei statul. Cineva dacă vrea să extindă capacitatea sistemului instalat peste 3 kilowati, plătește din buzunar diferența”, a mai explicat Tánczos Barna.

Casa Verde a fost mereu un eșec

Programul subvenționării sistemelor fotovoltaice pentru casa e mai fost lansat la finalul anului 2018 și pus în practică în 2019. Din datele puse la dispoziție de Administrația Fondul de Mediu (AFM), până la finalul anului 2019, nu se acordase nicio finanțare în acest program. Asta pentru că erau neînțelegeri pe ruta Administrația Fondului de Mediu – instalatorii (firmele care montau sistemele) și proprietarii caselor, solicitanții de finanțări.

Peste 13.000 de cetățeni ar fi trebui să primească finanțare din partea AFM pentru a-și monta un sistem fotovoltaic și a deveni prosumatori, adică cetățeni care își produc singuri și curat energia. Conform ghidului de finanțare, montajul se face doar de instalatori validați de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile (90% din proiect, în limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW) până la decontarea lor de către AFM.

Țepele luate în programul fotovoltaicelor

  • 1. Instalatorii nu montau sistemele

„Eu am o casă în Giurgiu, unde stau părinții, și am aplicat la Casa Verde. Am avut un proiect selectat. A durat cred un an până când ministerul a publicat listele instalatorilor pentru fiecare județ. După ce a publicat în final această listă, instalatorii mi-au spus că ministerul nu mai oferă finanțare. Nu am apucat niciodată să primesc finanțarea pentru sistemul fotovoltaic”, ne spune bucureșteanul Dragoș Neagu.

  • 2. Fondul de Mediu nu punea la dispoziție banii

Conform unei monitorizări a Greenpeace a programului montajele au început în luna august 2019, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie 2019. Conform declarațiilor instalatorilor contactați de Greenpeace, AFM nu a decontat nicio lucrare. „Acest lucru creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările. Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanțare nerambursabilă, o parte din această perioadă neputând fi utilizată pentru montaje din cauza posibilelor condiții neprielnice aduse de sezonul rece”, constatau reprezentanții asociației.

„Până acum, am făcut 7 instalări din 60 de dosare aprobate. Din cele 137 de aplicații pe care le-am depus, foarte multe au fost respinse. Acum nu mai montez pentru a nu intra în blocaj financiar. Nu am încasat decât contribuția proprie de la clienți, adică 10% din investiție, pentru clienții cărora le-am montat fotovoltaice. Montajele se fac pe banii firmei, nu avem resurse să continuăm”, declara pentru Greenpeace, Ionuț Chiriac, Sun Power Center, instalator înscris în program.

  • 3. S-a întârziat lansarea sesiunii a doua până au expirat documentele

Eșecul primei sesiuni a programului a determinat Ministerul Mediului să organizeze încă o sesiune de înscrieri, cu promisiunea că problemele vor fi rezolvate. Însă și această sesiune a fost întârziată așa de mult, încât documentele din dosare nu mai erau valabile.

Nici a doua sesiune de înscriere nu a fost lansată în luna octombrie, așa cum declaraseră în luna august reprezentanții AFM. În 2020, aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetățeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinși, cei mai mulți pe motivul „documentelor expirate”, tocmai din vina amânărilor generate de AFM și a comunicării defectuoase a instituției.

Despre program

Casa Verde Fotovoltaice este un program de finanțare prin care, în teorie, Administrația Fondului pentru Mediu își propune creșterea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Indicatorul de performanță al programului îl reprezintă cantitatea totală de gaze cu efect de seră (kg CO2) redusă, prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice calculată pe toată perioada de monitorizare a proiectului.

Pentru a combate schimbările climatice, Uniunea Europeană intenționează să crească ținta pentru reducerea gazelor cu efect de seră pentru 2030 de la 40% la o valoare mult mai ambițioasă ce se negociază în prezent (55%-60%). România riscă să rateze aceste ținte asumate, chiar dacă primește sprijin financiar european pentru a produce mai multă energie verde.