Barna Tanczos, despre situația deșeurilor depozitate ilegal: Este inadmisibil să avem asemenea imagini dezolante!
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat miercuri că măsurile ferme în privința problemei depozitelor ilegale de deșeuri ar putea schimba imaginea Bucureștiului și a întregii țări, adăugând că este inadmisibil ca într-o capitală europeană să avem asemenea imagini dezolante.
”Suntem la aproape o lună de când am demarat controale mixte cu Grada Națională de Mediu, Poliția Română și Jandarmeria pentru a-i depista pe cei care depozitează ilegal deșeuri în Capitală. Ne aflăm într-o locație cu imagini șocante”, a afirmat ministrul cu ocazia unei vizite în zona Șoselei Fundeni, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a MMAP.
Oficialul a prezentat măsurile pentru identificarea și sancționarea persoanelor și companiilor responsabile de transportul și depozitarea ilegală de deșeuri, implementate de Garda Națională de Mediu în parteneriat cu Poliția Română, Jandarmeria Română și autoritățile publice locale .
“Sunt un adept al măsurilor ferme, cred uneori și în măsurile radicale. Ceea ce am făcut de la începutul lunii februarie împreună cu Primăriile de Sector și Primăria Generală vine tocmai din acest crez: dacă acționăm ferm și suntem hotătâți, putem să schimbăm imaginea Bucureștiului și a întregii țări. Este inadmisibil ca într-o capitală europeană să avem asemenea imagini dezolante”, a adăugat ministrul.
Barna Tanczos a precizat că, în urma controalelor, au fost date amenzi în valoare de peste 300 000 lei pentru transportul și depozitarea ilegală de gunoi și au fost identificat 212 locații în care sunt abandonate deșeuri.
“La aceste locații, am găsit zeci de mii de tone de deșeuri depozitate ilegal, aproape 100 000 mp acoperiți total sau parțial de asemenea deșeuri. Au fost aplicate amenzi de sute de mii de lei și s-a dispus în fiecare caz ecologizarea suprafețelor. Vom face sesizări penale împotriva proprietarilor de terenuri care nu respectă măsurile de ecologizare dispuse de Garda Națională de Mediu”, a explicat ministrul.
Oficialul a mai declarat că au fost depistate și persoane care transportau deșeuri cu mijloace de transport în vederea abandonării gunoiului în locuri nepermise și au fost confiscate șapte mijloace de transport folosite în aceste acțiuni.
“Așadar, este o acțiune generalizată și doar cu acțiuni ferme și măsuri radicale putem să stopăm acest fenomen. La aceste acțiuni au fost mobilizate 12 echipe la nivelul Bucureștiului, câte două în fiecare sector. Vom extinde această colaborare cu Garda de Mediu și Poliția la nivel național, la nivelul tuturor primăriilor de municipii, comune, astfel încât această colaborare, care este una extrem eficientă să pună umărul la stoparea depozitării ilegale și transportului de deșeuri”, a mai spus Barna Tanczos.
Potrivit Ministerului Mediului, în urma controalelor s-au depistat o serie de zone în care erau abandonate o cantitate mare de deșeuri ilegale: Drumul Carierei 28-32, pe șoseaua Fundeni, în zona CET Progresu, Intrarea Cooperativei, și în apropierea CET Vest.