Autorități publiceProtecția mediuluiȘtiri

București – poziția 263 din 323 de orașe din Europa în privința calității aerului

București (foto: The New York Times)

Bucureștiul se clasează pe locul 263 din 323 de orașe din Europa în privința calității aerului, surclasând Timișoara (locul 267) și Brașovul (locul 273), arată datele publicate recent de Agenția Europeană de Mediu. Botoșaniul este cel mai bine clasat oraș din România, ocupând poziția 223 în rândul localităților europene incluse în studiu.

Orașele Umea (Suedia), Tampere (Finlanda), Funchal (Portugalia), Talinn (Estonia) și Bergen (Norvegia) se bucură de cel mai curat aer, în timp ce ultimele locuri în clasament sunt ocupate de orașele Slavonsky Brod (Croația), Cremona (Italia) și Nowy Sacz (Polonia).

Orașele include în studiu sunt clasificate în funcție de calitatea aerului pe baza nivelurilor medii de particule fine (PM2,5) în ultimii doi ani calendaristici.

Deși s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității aerului în Europa în ultimul deceniu, cea mai recentă evaluare anuală a calității aerului a constatat că expunerea la particule fine a provocat aproximativ 417.000 de decese premature în Europa în 2018.

Particulele fine sunt poluanții atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și boala. Expunerea pe termen lung la PM2,5 provoacă boli cardiovasculare și respiratorii.

Din cele 323 de orașe incluse în clasament, calitatea aerului în doar 127 de orașe este clasificată ca fiind bună, adică concentrația de PM 2,5 este de sub limita recomandată de 10 micrograme per metru cub de aer (10 μg/m3). În cazul Bucureștiului, acest indicator este de 16 micrograme per metru cub de aer (10 μg/m3).