CompaniiImportantȘtiri

Cât de poluat este aerul din Sebeș, orașul unde se află fabrica Kronospan

Din 2015 și până acum, mai multe organizații ecologiste, dar și grupuri de inițiativă din Sebeș și Alba-Iulia au solicitat autorităților de mediu închiderea fabricii Kronospan Sebeș, unitate specializată în prelucrarea lemnului.

De la începutul anului trecut, Primăria Sebeș ajutată de compania elvețiană care deține unitatea industrială din Sebeș măsoară calitatea aerului cu o stație performantă.

Din aceste măsurători, reiese că aerul este destul poluat, dar poluarea nu ar fi cu formaldehidă, substanța cu care se tratează lemnul la Sebeș. Pentru celelalte particule și substanțe, nu se poate face o legătură directă cu fabrica.

Stația performantă de măsurare a aerului din Sebeș, achiziționată de primărie cu ajutorul grupului Kronospan-Kronochem, companie care deține o fabrică de  formaldehidă în oraș, depistează numeroase depășiri ale indicilor de poluare a aerului, însă aceste depășiri nu pot fi legate de activitatea unității de prelucrare a lemnului. Grupul elvețian Kronospan este al doilea investitor din România în domeniul prelucrării lemnului, după compania austriacă Timber Group (fosta Holzindustrie Schweighofer).

Asta pentru că, spre exemplu, luna trecută , deși stația a înregistrat o calitatea a aerului catalogată ca „rea”, și cu depășiri a valorilor normale la anumiți indici, aceste depășiri s-au făcut la particulele de praf și nu la formaldehidă, substanța folosită de fabrică pentru prelucrarea lemnului. Indicii pentru formaldehidă au fost undeva între 0,003 și 0,008, iar valorile maxime normale sunt de 0,12.

Reprezentanții companiei Kronospan ne-au transmis că unitate respectă autorizațiile de mediu și că nu au fost incidente care să afecteze mediu, ba că această companie respectă comunitatea locală.

Peste 400 de locuitori din Sebeș și din alte localități învecinate, au cerut anul trecut suspendarea procedurii de actualizare a autorizației integrate de mediu pentru compania Kronospan-Kronochem. Conform autorizației integrate de mediu pentru fabrica de formaldehidă, această unitate are o capacitate de 60.000 de tone/an.

Sebeșenii revoltați cer suspendarea emiterii Autorizației Integrate de Mediu, „deoarece exista încă probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuala a poluanților si de impactul asupra sănătății populației”. „Funcționarea de până acum a instalațiilor de pe platforma Kronospan, s-a făcut fără ca emisiile in atmosfera orașului Sebeș să poată fi verificate cu aparatură independentă de către Garda de Mediu Alba. În cazul unor sesizări transmise Gărzii de Mediu Alba, comisarii de mediu nu au putut soluționa aceste sesizări deoarece nu dispun de aparatura necesara in astfel de situații”, se precizează în sesizare trimisă autorităților de mediu, sesizare semnată de peste 400 de persoane.

Localnicii sunt supărați în primul rând de norii de fum și praf care se văd destul de des deasupra platformei industriale din Sebeș. „Poluarea resimțită la nivel vizual si olfactiv zi de zi este uneori atât de intensa încât locuitorii din zona reclama iritații ale cailor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute si de medicii de familie care au confirmat ca ”frecventa bolilor respiratorii la copii s-au înmulțit, inclusiv incidenta de astm bronhic” si este cunoscut faptul ca poluarea este una din cauzele instalării astmului”, mai scriu localnicii în petiție.

Neîncrederea localnicilor este dat de faptul că societatea Kronosan a fost implicată în ultimii ani în mai multe incidente de mediu. În anul 2008, compania a deversat aproximativ 800 de litri formaldehida, accident care nu a fost raportat in intervalul de timp impus de legile aferente. De asemenea compania Kronospan Sebeș a primit aproximativ 18 amenzi în perioada 2004-2015 pentru neconformități care contravin legislației in domeniul protecției mediului, susțin semnatarii petiției/

Kronospan Sebeș a depus in anul 2013 documentația pentru a obține revizuirea autorizației integrate de mediu (AIM) și mărirea capacității de producție a formaldehidei, plăcilor PAL si MDF. Le-a fost acordata aceasta revizuire a AIM de către APM Alba in 2 decembrie 2014. Asociația Prima Natura împreuna cu cetățenii din Sebeș au contestat aceasta revizuire deoarece documentația așa cum era depusa era incompleta și anume: lipsea un studiu de impact asupra sănătății populației (necesar revizuirii sau obținerii AIM conform OM 119/2015), formaldehida nu era încadrata la clasa 1 a agenților cancerigeni pentru om, conform regulamentului european 605/2014 (fraza de risc H350).

Compania Kronospan a postat pe site-ul său web un studiu privind analiza indicatorilor de sănătate a populației și evoluția temporală a indicatorilor de sănătate asociați obiectivelor SC. Kronochem Sebeș SRL și SC Kronospan Trading SRL din Sebeș, str. M. Kogălniceanu 59, județul Alba.

Studiul – scris în august 2019 – a fost realizat de Institutul Național de Sănătate Publică / Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj (instituție publică)

Cercetarea a fost realizată exclusiv pe baza documentației aparținând unei companii private – SC Centrul de Mediu și Sănatate SRL. Concluziile materialului sunt în mod clar favorabile Kronochem Sebeș srl și Kronospan Trading srl, compania care a comandat și plătit materialul de cercetare. Studiul a fost semnat de o echipă condusă de șeful Centrului Regional Cluj pentru Sănătate Publică, Dr. Mariana Vlad.

Compania Kronospan este prezentă în România prin intermediul unui fel de holding care operează prin mai multe firme înregistrate în România care sunt in final controlate din Malta și Cipru.

Principala companie este: Kronospan Sebeș SA, județul Alba (cifra de afaceri de 832 de milioane de lei, a raportat pierderi pe 2018 de 80 de milioane de lei).

Firma este deținută de Kronospan Holdings West SE din Malta, offshore care are 99,98% din acțiuni. Alte companii cu acțiuni minoritari la Kronospan Sebes SA sunt Kronospan Holding East Limited din Cipru, Argali Cyprus Ltd, Kronospan Chemical Holding Limited din Cipru și Banasino Investment Limited din Cipru. Societatea din Malta este deținută la rândul său de firma Banasino Investment Limited din Cipru.

Alte firme din holding:

Kronospan România SRL din Brașov (cifra de afaceri de 490 de milioane de lei, a raportat pierderi pe 2018 de 51 de milioane de lei). Firma este deținută de compania Kronospan Holdings plc, al cărui administrator este Spriros Spyrou.

Kronospan Trading SRL din Sebeș (cifra de afaceri de 253 de milioane de lei, a raportat pierderi pe 2018 de 16 de milioane de lei). Firma este deținută de compania Kronospan Holdings PLC, al cărui administrator este Spriros Spyrou.