Schimbări climaticeȘtiri

Ce este „LIFE”, cel mai ambițios program al UE pentru climă și mediu. Valoarea finanțărilor: 5,4 miliarde de euro

  • Programul ajută la realizarea unei economii cu emisii reduse de carbon și rezistentă la schimbările climatice. Inițiativa de mediu cu un buget de 5,4 miliarde de euro se aplică retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2021.

„LIFE” este un proiect care vizează finanțarea unor proiecte care să ducă în final la protejarea naturii și la realizarea de activități economice prin protecția mediului. Programul 2021-2027 pentru Mediu și Acțiune Climatică (LIFE) va deveni cel mai ambițios program al UE privind clima și mediul înconjurător, consideră reprezentații Parlamentului European, conform unui comunicat al legislativului de la Strasbourg și Bruxelles.

De altfel, joia trecută, Parlamentul European a aprobat oficial acordul cu statele membre privind „LIFE”, singurul program la nivelul UE dedicat exclusiv mediului și climei. Acesta va intra în vigoare retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

Bugetul total alocat pentru LIFE în cadrul exercițiului financiar multianual 2021-2027 este de 5,4 miliarde euro (prețuri curente), din care 3,5 miliarde de euro vor fi destinate activităților de mediu și 1,9 miliarde de euro acțiunilor climatice. Față de exercițiul financiar anterior (2014-2020) valoarea programului a crescut cu peste 2 miliarde de euro.

În perioada 2014-2020 România a atras înjur de 50 de milioane de euro prin acest program, proiecte care au vizat în primul rând protejarea animalelor sălbatice ca speciile de râși sau de lupi.

Tipuri de proiecte LIFE

Finanțările din acest program vor fi acordate pentru:

  • Proiecte tradiționale (Mediul și eficiența resurselor; Natură şi biodiversitate; Guvernanță de mediu și informare; Combaterea schimbărilor climatice; Adaptarea la schimbările climatice; Guvernanță climatică și informare);
  • Integrate (Acțiuni pentru mediu, natură sau climă);
  • Pregătitoare;
  • De consolidare a capacităților;
  • Granturi operaționale pentru ONG-uri
  • Facilitatea de finanțare a capitalului natural (NCFF)
  • Instrumentul de finanțare privată pentru eficiență energetică (PF4EE)

Ce spune reprezentanții UE despre program

Programul UE va contribui la schimbarea necesară către o economie curată, circulară, eficientă din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon și rezistentă la climă, pentru a proteja și îmbunătăți calitatea mediului și pentru a opri și inversa pierderea biodiversității.

Atunci când ia decizii cu privire la ce să finanțeze, Comisia ar trebui să acorde prioritate proiectelor care, printre alte aspecte, au un interes transfrontalier european clar, cel mai mare potențial de replicabilitate și de preluare de către sectorul public sau privat sau pentru mobilizarea celor mai mari investiții. LIFE va promova, de asemenea, utilizarea achizițiilor publice ecologice.

Programul va contribui la transformarea acțiunilor climatice într-un aspect cheie al tuturor politicilor UE și la realizarea obiectivului general de a cheltui cel puțin 30% din bugetul UE pentru obiectivele climatice. LIFE va sprijini, de asemenea, multe proiecte privind biodiversitatea și va contribui la cheltuirea a 7,5% din bugetul anual al UE pentru obiectivele privind biodiversitatea din 2024 și 10% în 2026 și 2027.

Comisia va monitoriza și raporta periodic cu privire la integrarea obiectivelor privind clima și biodiversitatea, inclusiv urmărirea cheltuielilor.

Raportorul Nils Torvalds (Renew Europe, FI) a spus: „Când ne uităm la ceea ce a fost realizat de LIFE până acum, este clar că un buget mai mare ne poate ajuta să realizăm și mai mult în viitor. Deși aș fi preferat un buget și mai mare pentru LIFE, sunt foarte încântat că am atins un nou nivel de angajament față de natură și climă, astfel încât programul să poată continua să testeze idei și să prezinte viitoarele soluții ecologice. LIFE poate mobiliza acum, de asemenea, fonduri suplimentare pentru acțiuni cu privire la natură, climă și energie mult mai bine. ”

Programul LIFE a fost lansat în 1992 și este singurul program al UE dedicat în mod specific acțiunilor de mediu și climatice. Prin urmare, joacă un rol crucial în sprijinirea implementării legislației și politicilor UE în aceste domenii prin cofinanțarea proiectelor cu valoare adăugată europeană.