Ciugud – prima comunitate din România cu monedă proprie virtuală! CIUGUban-ul va fi folosit într-un proiect de reciclare
Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului ”Smart Village”, este prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban.
Moneda va fi folosită, în primă fază, pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu, potrivit unui comunicat remis ECOINTELIGENȚA.RO.
CIUGU-banii vor fi primiți de locuitorii comunei Ciugud, în urma acțiunii de reciclare
Conform informării, proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.
Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective.
”Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel. Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare”, a anunțat administrația locală.
Proiectul desfășoară și a doua fază, în care vor fi montate astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program.
Monedele virtuale ar putea fi folosite pentru reducerea de taxe sau impozite de locuitorii din Ciugud
De asemenea, echipa primăriei Ciugud analizează și lucrează și la posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.
”Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.
Autoritățile locale din Ciugud plătesc anual sume importante pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu
Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines).
Proiectul vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu.
Totodată, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.
”Ne bucură colaborarea cu administrația locală din Ciugud, pentru ca împreună să oferim resursele necesare astfel încât cetățenii să trăiască într-un mediu mai curat. Implicarea copiilor în acest proiect este deosebit de importantă. Numai un prezent implicat duce la un viitor mai curat. Aparatele RVM ENVIPCO sunt de înaltă calitate, simplu de integrat în orice spațiu, ușor de folosit de către utilizatori, oferind o experiență plăcută în selectarea și colectarea ambalajelor de unică folosință. Avem convingerea că printr-un parteneriat de lungă durată între administrațiile locale și compania noastră, România va face un pas important în față în ceea ce privește colectarea selectivă și implicit, grija pentru mediul înconjurător”, a declarat Bogdan Purcherea, directorul general Envipco România.
Informarea mai arată că grafica stației și mascota proiectului, roboțelul Verzulică, au fost realizate de echipa Connect Media, fiind un concept special gândit pentru copiii din Ciugud.
Compania ENVIPCO este prezentă în România, din anul 2019, prin producția de subansamble și primul model de mașină de colectare automată a ambalajelor de băuturi (RVM). În luna decembrie, compania va avea operațională o nouă unitate de producție în România, în județul Alba. În această nouă facilitate se vor produce RVM-uri pentru întreagă zonă europeană, România devenind astfel un punct de importanță strategică în ceea ce privește dezvoltarea Envipco în Europa, arată comunicatul transmis.