Comisia Europeană: România trebuie să renoveze anual 3% din clădirile publice, până în 2050
Comisia Europeană a lansat în luna iulie 2021 pachetul „Fit for 55%”, un set de propuneri care ar trebui să pregătească economia și societatea UE pentru realizarea obiectivului de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Printre propuneri se numără și aceea că statele membre sunt obligate să renoveze anual cel puțin 3% din suprafața totală a tuturor clădirilor publice pentru a impulsiona valul de renovări, a crea locuri de muncă și a reduce consumul de energie și costurile pentru contribuabili.
Totodată, țările membre vor trebui să reducă consumul de energie în sectorul public cu 1,7 % în fiecare an (într-o gamă largă de utilități, precum: clădirile, transportul public și iluminatul stradal) și să plaseze eficiența energetică pe primul loc în deciziile de planificare și investiții.
Pentru a realiza aceste obiective în planul eficienței energetice, România va putea accesa fonduri din cele 80 de miliarde de euro alocate atât din bugetul UE 2021-2027, cât și prin Planul național de redresare și reziliența (PNRR), unde 30%, respectiv 37% din fonduri sunt destinate acțiunilor climatice (investiții în eficiența energetică, energie regenerabilă, transport durabil, refacerea biodiversității etc), a explicat europarlamentarul român Dan Motreanu.
În plus, pentru perioada 2025-2032 se va institui un nou Fond social pentru climă. Acest instrument va dispune de un buget de 72,2 miliarde de euro și va oferi finanțare statelor UE pentru a-i ajuta pe cetățeni să achiziționeze noi sisteme de încălzire și răcire a locuințelor și mijloace de transport mai puțin poluante, a adăugat politicianul român.
De asemenea, în luna octombrie a anului trecut, Executivul UE a lansat strategia „Valul de renovări ale clădirilor”, prin care cere ca țările membre să depună eforturi susținute pentru a reabilita din punct de vedere energetic clădirile, însă aceste eforturi sunt în acest moment paralizate de lipsa clarității privind cerințele minime la nivelul UE.
Totodată, Comisia Europeană cere dublarea ratei anuale de renovare energetică a clădirilor, care în prezent se situează la doar 1%, astfel că până în 2030 să fie reabilitate 35 de milioane de imobile.
Pentru a încuraja renovările de clădiri, Executivul UE a inițiat procesul de revizuire a Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor.
Totuși, în pofida lipsei unor norme europene clare în acest domeniu, unele țări europene sunt mai avansate în privința legislației ce va permite implementarea de strategiei de renovare din punct de vedere energetic a clădirilor.
De exemplu, în Olanda, toate clădirile de birouri trebuie să aibă un certificat de performanță energetică de cel puțin clasa C până în 2023, iar până în 2030, clasa A. De asemenea, Franța a introdus o interdicție de închiriere a clădirilor cu performanță energetică redusă începând cu 2023, precum și obligativitatea renovării clădirilor cu cea mai scăzută performanță energetic până în 2028.