Protecția mediuluiȘtiri

Constanța și Tulcea – județele cu cel mai curat aer din România

În județele Tulcea și Constanța se înregistrează cea mai bună calitate a aerului, aceasta este concluzia unui studiu realizat Airly, o companie din Polonia care este specializată în monitorizarea calității aerului. Pe de altă parte, București – capitala României – se poziționează pe locul 16 în top 20 cele mai poluate orașe majore din Europa.

Concentrațiile de particule în suspensie (PM) sunt cu aproape o treime mai mici în județele de pe litoral decât în restul țării.

„Datele analizate privind calitatea aerului sunt valoroase pentru persoanele care se confruntă cu boli ale sistemului cardiovascular și respirator, inclusiv pentru cei care suferă de astm – mersul la mare poate reduce afecțiunile și factorii de risc pentru sănătate”, indică Marcin Gnat, PR & Communication Manager Airly, citat de portalul de știri Economica.net.

Concluziile studiului realizat de Airly se bazează pe analizarea datelor de la 173 de senzori de măsurare a calității aerului. Cinci dintre acești senzori sunt instalați în județele de pe litoral.

În ceea ce privește capitala României, un studiu Airly privind calitatea aerului în luna aprilie 2021, plasează Bucureștiul pe locul al 16-lea în lista celor mai poluate orașe majore din Europa, cu un scor CAQI (standard de calitate a aerului) de 22,3. Orașul Milano din nordul Italiei este cea mai poluată localitate majoră din Europa, cu scor CAQI de 42,8.