Deșeuri & reciclareȘtiri

Fostul șef al Vămii Portului Constanța – implicare în contrabanda cu deșeuri din Marea Britanie

Sursa foto: Garda de Coastă

Parchetului Curții de Apel Constanța au trimis-o la sfârșitul anului trecut pe Adriana Filimon, fost șef al Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Agigea, pentru implicată în judecată, conform documentelor obținute de ECOINTELIGENȚA. Dosarul în care Adriana Filimon este acuzată de procurori de ilegalități este cel al contrabandei cu deșeuri din Marea Britanie.

Reamintim că pe în luna februarie 2020, procurorii au descoperit 26 de containere cu deșeuri, gunoi care era trecut ca produse second-hand. Anchetatorii l-au trimis în luna iunie în judecată pe Marian Râșnoveanu, șeful Gărzii de Mediu din Constanța, pentru că a favorizat contrabanda cu deșeuri.

După trimiterea în judecată, din data de 15 decembrie ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) a decis să o suspende din funcție. Conform documentelor obținute de ECOINTELIGENȚA, reiese că „începând cu data de 15 decembrie 2020 se constată suspendarea de drept a raportului de serviciu al doamnei Adriana Filimon, cu funcție publică de execuție de inspector vamal clasa I, întrucât s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă calificată prevăzută, complicitate la import ilegal de deșeuri și complicitate la folosirea de acte nereale la autoritatea vamală”.

Contrabanda cu deșeuri

Adriana Filimon ocupa poziția de șef al Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud în perioada în care s-au făcut imprturile ilegale cu deșeuri.

Deșeurile din Marea Britanie au trecut de Portul Constanța cu ajutorul lui Marian Râșnoveanu și a Adrianei Filimon, conform procurorilor. Gunoaiele au fost importate de două firme RGV Lucky Start Export SRL și Product Development SRL. Acționarii sunt Gheorghe Tălpău și Vlad Chiru (ultimul din Vaslui), conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro.

În containere erau: valize cu diverse obiecte murdare și deteriorate, lămpi ruginite, veselă de plastic și de ceramică incompletă, uzată și murdară; ornamente de Crăciun sparte, instalațiile de luminat erau tăiate, lipsa cablului de alimentare cu energie electrică, constatându-se de fapt că acestea sunt DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice), aparate de epilat damă uzate și cu reziduuri în interiorul acestora, abajur vechi și uzat, jucării de pluș bucăți de jucării murdare și stricate, echipament electric/electronic deteriorat etc.

Cu privire la încărcătura din aceste containere, lucrătorii Gărzii Naționale de Mediu au concluzionat că acestea sunt deșeuri. „Produsele cosmetice care au fost identificate în conținutul containerelor sunt considerate în legislația de mediu din România deșeuri cu conținut de substanțe periculoase ce pot afecta sănătatea umană și mediul înconjurător, întrucât ar fi putut ajunge în depozitele de deșeuri din România. În consecință, încărcătura din aceste containere a fost considerată deșeu și amestec de reziduuri, ceea ce a dus la concluzia că este un transfer ilegal de deșeuri în conformitate cu Regulamentul CE din 2006”, au transmis anul trecut anchetatorii.

Implicarea șefului Gărzii de Mediu Constanța

Comisarul șef Marian Râșnoveanu a permis intrarea deșeurilor pe teritoriul României neavând la baza nimic legal. ”În fapt, Râșnoveanu Marian a mințit vizavi de intenția Comisariatului General privind controlul celor două containere. Acest lucru nu s-a întâmplat în realitate, iar la nivelul G.N.M. nu a fost primită și nici înregistrată nici o adresă cu privire la solicitarea de verificare în teren”, susțin anchetatorii.

„Din investigațiile efectuate a ieșit la iveala faptul că din luna septembrie a anului 2019 și până la data ultimului control, New Henna Traders UK Ltd din Regatul Unit al Marii Britanii ar fi expediat către cele două societăți din România aproximativ 100 de containere cu astfel de mărfuri”, s-a precizat într-un comunicat al anchetatorilor