Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma apelurilor privind transporturi suspecte de lemn
În cele șase luni de la operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a trasabilității lemnului (SUMAL 2.0), autoritățile au confiscat 24 de camioane cu 307 metri cubi de material lemnos în urma apelurilor primite, în ultimele șase luni, de la cetățenii care reclamau probabilitatea că un anumit transport ar putea fi ilegal, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Oficialul a făcut aceste afirmații cu ocazia prezentării bilanțului la șase luni de la operaționalizare SUMAL 2.0.
Potrivit acestuia, în ultimele șase luni, 3468 de cetățeni au sunat la serviciul de urgență 112 pentru a raporta transporturi de lemn suspecte. În urma verificărilor s-a ajuns la concluzia că 754 apeluri au fost confirmate cu suspiciuni rezonabile și au fost deferite Poliției.
Verificările Poliției și a organelor silvice de control au arătat că doar 123 din cele 754 de transporturi suspecte au fost confirmate ca fiind ilegale. Drept urmare au aplicate sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 212.900 lei și au fost întocmite peste 20 de dosare penale, a adăugat ministrul.
Numărul de transporturi ilegale pe zi descoperite în urma apelurilor la serviciul de urgență a scăzut la la 0,7 în intervalul februarie-iulie 2021, față de 2,5 în aceeași perioadă din 2020.
În ceea ce privește volumul transportat înregistrat în SUMAL 2.0, acesta s-a ridicat la aproximativ 21 milioane de metri cubi de material lemnos.
Tánczos Barna a subliniat că, în primele 6 luni ale acestui an, numărul dosarelor penale înregistrate a fost de 5.952, cu 33% mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut
Mai mult, numărul persoanelor împotriva cărora s-au dispus măsuri preventive în primul semestru din 2021 a ajuns la 24 de persoane, față de 14 în aceeași perioadă a anului trecut.
„Toate aceste acțiuni de control au în spate un volum de muncă enorm și le mulțumim colegilor din MAI, Poliție, Jandarmerie și Ministerul Public care, alături de personalul silvic, luptă zi și noapte pentru combaterea acestui fenomen”, a adăugat oficialul.
Potrivit datelor prezentate de ministru, în acest moment există peste 64.000 de utilizatori înregistrați în SUMAL, care au generat peste 2,2 milioane de avize de transport, de la locul recoltării sau din depozit, adică o medie de aproximativ 12.600 de avize pe zi.
Totodată, în perioada februarie-iulie au fost efectuate un total de peste 858.000 de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de către cetățeni, prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție.