Protecția mediuluiȘtiri

Eurodeputatul Dan Motreanu anunță lansarea unei inițiative UE privind sechestrarea carbonului în solurile agricole

Eurodeputatul Dan Motreanu, raportor al grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, a anunțat luni, 11 octombrie, că până la sfârșitul anului va fi lansată o nouă Inițiativă privind sechestrarea carbonului în solurile agricole, care va acoperi emisiile și absorbțiile de gaze cu efect de seră rezultate din agricultură, silvicultură și alte tipuri de terenuri.

Comisia Europeană propune un obiectiv general UE de eliminare, prin absorbanți naturali, a 310 milioane de tone de emisii de carbon până în 2030, precum și un obiectiv de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2035, în sectoarele exploatării terenurilor, silviculturii și agriculturii, inclusiv în ceea ce privește emisiile agricole generate de utilizarea îngrășămintelor și de creșterea animalelor.

Pentru a contribui la atingerea acestor obiective, se va lansa până la sfârșitul anului o nouă Inițiativă privind sechestrarea carbonului în solurile agricole. Practic, fermierii vor avea oportunitatea unui nou model de afaceri, unor noi surse de venit obținute prin sechestrarea emisiilor de carbon în suprafețele agricole, prin diferite metode, precum: practicile agro-forestiere, alternarea culturilor, cultivarea terenurilor fără arătură, utilizarea culturilor de acoperire ale terenurilor după procesul de recoltare, protejarea solurilor bogate în carbon, cum ar fi pajiștile și turbăriile, a explicat europarlamentarul român după prezentarea reprezentanților Comisiei Europene cu privire la modificarea Regulamentului LULUCF.

Motreanu a întrebat reprezentanții Comisiei Europene cât va putea câștiga un fermier pentru o tonă de carbon sechestrată în sol. Estimările Comisiei prevăd un preț între 30-40 de euro/tonă. Acești bani vor veni atât din fonduri publice, precum Politica Agricolă Comună, cât și de la companiile private care vor să compenseze impactul negativ asupra mediului generat de emisiile de gaze cu efect de seră pe care le produc.

Totodată, Motreanu a solicitat Executivului UE să demareze acțiuni concrete în ceea ce privește plantarea celor 3 miliarde de arbori în țările UE până în 2030, așa cum se prevede în Strategia pentru biodiversitate.