Protecția mediuluiȘtiri

Firmele din domeniul forestier vor putea obține certificatul ”Lemn românesc”

Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR)

Firmele din domeniul forestier vor putea obține certificatul ”Lemn românesc”, care se va aplica tuturor produselor realizate din lemn provenit din România, din păduri administrate sustenabil, exploatate de firme românești și valorificate transparent, a declarat Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor (ASFOR), într-un interviu pentru site-ul Focus Energetic.

Asociația a inițiat procesul de înregistrare la OSIM a mărcii „Lemn Românesc” în data de 5 mai 2020, și un an mai târziu, ASFOR a primit înregistrarea.

Ciprian Muscă a subliniat că doar în alte două țări din Europa (Franța și Elveția) mai există astfel de mărci.

„Noi, prin marca , ne propunem să valorificăm tot ce înseamnă produse, fie că este vorba de cherestea, mobilă sau case, care sunt făcute din lemn provenit din România, din păduri administrate sustenabil, exploatate de firme românești și valorificate transparent”, a explicat reprezentantul ASFOR.

Ciprian Muscă a explicat că lemnul din România are o calitatea superioară celui din țări precum Finlanda, Rusia sau chiar Franța.

„Lemnul românesc pentru construcții este mult mai calitativ decât lemnul scandinav, de exemplu. Are o cerere și o căutare foarte mare pe piețele externe”, a mai spus Ciprian Muscă.

Totodată, potrivit liderului ASFOR, „pe foioase, România este unul dintre cei mai importanți jucători din Europa, pentru lemnul pentru mobilă.

„Și atunci, prin marca încercăm să intrăm înapoi pe piețele tradiționale pe care România le-a avut până în 1989, pe care apoi le-a pierdut”, a adăugat reprezentantul ASFOR.

Certificatul de „Lemn Românesc” va fi eliberat de Asociația Forestierilor.

„Noi avem integrat și sistemul de due diligence pe care îl acordăm membrilor noștri, sistem prin care garantăm legalitatea lemnului pe Regulamentul 995/2010”, a explicat reprezentantul asociației.