Deșeuri & reciclareȘtiri

Galați: Recompense în bani pentru imagini cu persoane care aruncă gunoaie pe străzi sau pe marginea șoselelor

sursa: Garda de Mediu

Directorul Secţiei Drumuri Naţionale Galaţi a anunțat recent că va recompensa pe cei care îi trimit imagini cu persoane care arunca gunoi pe marginea șoselei. O măsură similară a fost anunțată și primarul unei comune din Vrancea, informează site-ul Știrile Pro TV.

Petru Tudorache, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Galaţi, a declarat că este dispus să dea 100 de lei din propriul buzunar celor care aduc o poză cu persoane sau cu numărul de înmatriculare al mașinii din care sunt aruncate deșeuri pe marginea șoselei.

Sunt refugii de unde drumarii trebuie să strângă zilnic cantități impresionante de gunoi, deși nu este această treabă lor. Sunt aici bidoane, cutii, pungi întregi cu gunoi menajer. Dar unii șoferi nu s-au rezumat doar la a-şi arunca deșeurile aici, ci au furat coșurile de gunoi cu totul.

O măsură similară a fost anunțată și de către Ionuţ Filimon, primarul comunei Soveja din județul Vrancea, care oferă 150 de lei pentru orice fotografie şi video prin care să se poată identifica persoanele care aruncă deșeuri pe domeniul public.

“Am zis să îi remunerăm într-o oarecare măsură. Şi nu vă ascund că deja am avut câteva filmulețe care mi-au venit pe adresa primăriei, dar cei care le-au făcut au vrut să rămână anonimi”, a completat Filimon.

Potrivit primarului, câteva recompense au fost deja plătite, din salariul său.

Pentru a combate fenomenul abandonării deșeurilor, de la începutul acestui an, Garda de Mediu a trecut și la confiscarea vehiculelor utilizate de cei care aruncă gunoi în locuri nepermise. De asemenea, cei care sunt prinși că aruncă gunoiul pe domeniul public sunt pasibili să primească amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 25.000 și 50.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.