Deșeuri & reciclareȘtiri

Germania a interzis obiectele de plastic de unică folosinţă

Germania a interzis vânzarea de obiecte de plastic de unică folosinţă: farfurii, tacâmuri, pahare sau beţişoare de urechi. Prin această măsură, Germania aplică directiva europeană destinată să protejeze oceanele de poluare, directivă care a intrat în vigoare începând cu 3 iulie.

Legea din Germania prin care s-au interzis obiectele de plastic de unică folosință a fost votată în luna septembrie 2020 şi a intrat în vigoare sâmbătă, 3 iulie. Actul normativ interzice în mod special „beţişoarele de urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, beţişoarele pentru amestecat, beţele pentru baloane şi paharele”.

În plus, anumite ambalaje din polistiren, utilizate drept recipiente pentru produse alimentare, sunt şi ele vizitate de această interdicţie. De asemenea, proiectul de lege prevede de asemenea ca administraţiile publice să dea întâietate produselor fabricate din materiale reciclate la licitaţiile pentru furnizarea de consumabile, informează Agerpres.

Directiva europeană privind materialele plastice de unică folosinţă se bazează pe legislaţia existentă a UE în materie de deşeuri, dar o depăşeşte prin faptul că stabileşte norme mai stricte pentru acele tipuri de produse şi de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvenţă a apariţiei pe plajele europene.

Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosinţă pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.

Produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate integral sau parţial din materiale plastice şi, de regulă, sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale directive este reducerea cantităţii de deşeuri de plastic generate.

Conform noilor norme, până în 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unică folosinţă, farfuriile, tacâmurile, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.

Până la acest moment, în România nu există cadru legislativ pentru transpunerea noii directive. Aceasta trebuia transpusă în legislația țărilor UE până la 3 iulie 2021. Restricțiile de piață și marcarea regulilor de produs se aplică începând cu 3 iulie 2021, în timp ce cerințele de proiectare a produselor pentru sticle se aplică începând cu 3 iulie 2024. Măsurile de responsabilitate extinsă ale producătorului se aplică de la 31 decembrie 2024.