Protecția mediuluiȘtiri

Kronospan România, companie specializată în prelucrarea lemnului, lansează un proiect de „înverzire” a fabricilor sale

Kronospan România, una dintre cele mai mari companii specializate în prelucrarea lemnului din țara noastră, a anunțat că lansează un concept numit „Green New Deal” prin care va investi zeci de milioane de euro într-un program „eco” pentru fabricile sale din Brașov și Sebeș.

Proiectul înseamnă integrarea fabricilor în conceptul de bio-economie circulară, implementat deja în fabricile europene ale grupului: utilizarea materialelor reciclate, electrificare accelerată, reducerea substanțială a emisiilor și altele.

Concret, în următorii doi ani, Kronospan România va face schimbări majore: va instala panouri fotovoltaice, va trece pe utilaje electrice și va crea centre de colectare în cele mai mari orașe din țară.

„Noi deja folosim bio-economia circulară ca punct central al afacerii noastre. Folosim reziduuri de la companii locale de prelucrare primară a lemnului și din alte unități de producție ca materie primă pentru produse. Numeroase fabrici Kronospan din Europa produc deja panouri pe bază de lemn din material 100% reciclat, a dec larat, Oana Bodea, directorul general al Kronospan România”, citată de forestmania.ro.

Planul include o serie de priorități, precum standarde ECO (cele mai mici emisii de produse posibile), cluster de mobilier, asigurarea resurselor regenerabile și durabile.

„În ceea ce privește procesul de aprovizionare, Kronospan a stabilit de asemenea priorități clare: prima alegere va fi lemnul reciclat, a doua sunt reziduurile de la companiile de prelucrare primară, a treia – lemn provenit din exploatări durabile. Știm cu toții că materialele de construcție din lemn au un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice și stocarea carbonului. Acest lucru va avea un impact substanțial asupra combaterii încălzirii globale”, a explicat Bodea.

În următorii doi ani, fabricile din Sebeș și Brașov vor fi dotate cu echipamente eco. Compania investește 10 milioane de euro în instalații cu panouri fotovoltaice, 3 milioane de euro pentru motostivuitoare electrice și alte 3 milioane de euro pentru camioane electrice sau pe gaz. Vor crea platforme pentru materialele reciclabile – centre de colectare – în Timișoara, Oradea, Craiova, Cluj. Pentru aceste centre Kronospan și-a fixat un buget de 10 milioane de euro.

„Fiecare dintre noi trebuie să facem ceva, inclusiv pe zona de companii. Pentru că trebuie să ne punem întrebarea Cât mai poate suporta planeta? Avantajul nostru, fiindcă folosim lemn, este că stocăm CO2. Noi avem calcule făcute, realizate pe măsurători și cred că este important să mergem și mai departe. România are o lungă tradiție în construcțiile pe bază de lemn, casele din Moldova sau bisericile din Maramureș. Cred că trebuie să ne redescoperim această tradiție și să fim printre pionierii Europei în domeniul ăsta. Construcțiile pe bază de lemn sunt viitorul, pentru că stochează CO2, sunt durabile, frumoase, perfect integrabile în peisaj. Fiecare trebuie să facem ceva. Putem porni de la propria locuință”, a conchis Oana Bodea.