CompaniiȘtiri

Liberty Galați va transforma unul dintre cele mai poluante locuri din România într-un imens parc fotovoltaic

Halda de zgură de la Galați, una din cele mai mari surse de poluare din zonă, va fi închisă până în 2023 de Liberty Galați SA. Apoi, se dorește a se amenaja un parc solar pe acest teren.

Zgura provenită de la combinatul siderurgic de la Galați, aflat acum în proprietatea Liberty Galați SA, a acoperit în timp o suprafață de 110 hectare de teren și are o greutate estimată la 54 de milioane de tone. Pe terenul unde se află în prezent halda ar putea fi construit un parc fotovoltaic.

Halda de zgură care aparține combinatului siderurgic de la Galați va fi închisă până în 2023. Liberty Galați SA a primit de la Agenția pentru Protecția Mediului Galați un acord de mediu pentru „Închidere depozit de deșeuri nepericuloase Halda de zgură din cadrul Liberty Galați SA” şi „Stabilizare mal drept curs de apă Mălina”. Rapoartele  privind impactul asupra mediului pentru cele două proiecte au fost anterior și în dezbatere publică.

„Gestionarea zgurilor și a fierului vechi este parte nu doar a angajamentului nostru de mediu, ci și a programului nostru Greensteel, prin care ne propunem să obținem neutralitatea de carbon, până în 2030”, ne-a declarat Aida Nechifor, directorul general al Liberty Galați.

Autorizația Integrată de Mediu a Liberty Galați prevede că procesarea zgurii existente pe haldă este permisă până la finalul anului 2022. În 2023, se vor executa lucrări de închidere și ecologizare a haldei de zgură, cu un an mai devreme decât era prevăzut inițial. În acest moment, se parcurg etapele finale de obținere a acordului de mediu pentru închiderea haldei.

România, condamnată pentru neînchiderea haldei

Neînchiderea haldei de zgură a atras și o condamnare a României, în 2018, din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru neîndeplinirea acestei obligații ca membru al UE. Obiectivul este unul dintre cele 68 de depozite care ar fi trebuit închise cu ani în urmă.

În 2020, s-a emis Autorizaţia Integrată de Mediu nr.1/2015 revizuită, în care se prevede că programul de  procesare a zgurii existente în zona haldei este eşalonat până inclusiv în anul 2022, urmând ca în anul 2023 să fie executate lucrările de închidere şi ecologizare a haldei de zgură. 

Poluare și alunecări de teren

Depozitarea zgurii a provocat în timp grave probleme de mediu în zonă. Astfel, canalul Mălina a ajuns să fie strangulat în zona versanților vestici din cauza exploatării haldei de zgură. Activitatea amintită a condus și la  înmuierea loessului din amontele versanților amintiți, dar și  la activarea unor alunecări mai vechi de teren, cât și la scăderea stabilității zonei vestice.

În prezent, zgura depozitată în zona haldei acoperă o suprafață de aproximativ 110 hectare și are o greutate estimată la 54 de milioane de tone. 

Luare de mită și delapidare 

Halda de zgură de la Galați nu a provocat doar probleme de mediu, ci și dosare penale, ultima ”victimă” fiind Costel Alexe, fost ministru al Mediului, în prezent președinte al Consiliului Județean Iași.

Costel Alexe a fost pus sub inculpare de către procurorii anticorupție pentru luare de mită şi instigare la delapidare, alături de fostul director al combinatului siderurgic de la Galați, Bogdan Grecu.

Potrivit DNA, Costel Alexe, ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Tabla ar fi fost scoasă din combinat în baza unor contracte de sponsorizare fictivă, spun procurorii.   

Soluția aleasă pentru închiderea haldei

În perioada 2018 – 2020 s-au făcut studii și s-a întocmit un proiect tehnic de către ISPE București, document înaintat autorităților de mediu. Conform acestuia, soluția pentru închiderea haldei de zgură este autocimentarea stratului superficial de zgură. Soluția are la bază un proces fizico-chimic ce determină formarea unei cruste rigide la suprafața haldei ce asigură stabilitatea materialului și împiedică răspândirea pulberilor.

„Închiderea implică mai multe lucrări: retragerea acesteia față de râul Mălina cu circa 100-150 de metri, retaluzarea pantelor la înclinația de 1:3, realizarea de berme  (trepte amenajate pe taluzurile înalte, pentru a le întări stabilitatea, cu rol de drum de acces şi pentru colectarea apei pluviale) precum și amenajarea capacului  depozitului de deșeuri nepericuloase, adică partea superioară a acestuia. Ulterior lucrărilor de construcții se va  urmări comportarea construcțiilor, iar factorii de mediu se vor monitoriza, conform obligațiilor pe care le avem”, ne-au precizat reprezentanții combinatului siderurgic.

Procesarea zgurii existente în haldă este efectuată de două firme specializate în efectuarea unor astfel de lucrări, fiind vorba de Phoenix Slag Services Galaţi şi GSWI Galați.

Parc fotovoltaic pe terenul haldei de zgură

Se lucrează în prezent la încărcarea zgurii și transportarea către instalațiile de procesare, separarea magnetică a fierului vechi, sortarea fracțiilor metalice și depozitarea sterilului rezultat. Acest material (o zgură fără conținut de fier) poate fi valorificat mai apoi în proiecte de construcții. Se estimează că, până la închiderea haldei, mai sunt de procesat circa 4 – 5 milioane de tone.

 ”Închiderea se va face cu fonduri proprii și va asigura stabilitatea haldei prin lucrările de retaluzare și prin utilizarea terenului în diverse activități economice post-închidere, cum ar fi un posibil parc fotovoltaic. De asemenea, vor fi lucrări de retragere a haldei din zona canalului Mălina pe o distanță de 100-150 de metri”, ne-a declarat Aida Nechifor, directorul general al Liberty Galați.