Protecția mediuluiȘtiri

Medic pneumolog: Poluarea excesivă poate genera sau exacerba afecțiuni la plămâni şi inimă

Poluarea excesivă din marile orașe, inclusiv în Capitală, poate genera sau agrava afecțiunile la plămâni şi inimă și reduce imunitatea, a declarat Florin Mihălțan, medic pneumolog şi profesor la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucureşti, citat de postul Antena3.

„În primul rând în această poluare există pulberi și gaze pentru plămâni și pentru inimă. Lucrurile acestea devin extrem de periculoase pentru că agravează o serie de afecțiuni respiratorii sau generează afecțiuni respiratorii de tip astm sau BPOG”, a explicat Mihălțan.

Potrivit medicului pneumolog afirmă că poluare duce și la ”o diminuare a imunității individuale”, lucru care reduce capacitate organismului de a se apăra de boli.

Mai mult, ”există și particule cancerigene în interiorul acestor pulberi sau factorii poluanți și să nu uităm potențarea unor alergii și diminuarea capacității de apărare a organismului. Este o diminuare a imunității individuale”, a adăugat Mihălțan.

”Expunerea este mult mai evidentă și cu efecte dezastruoase în timp la copii și vârstnici. Poluarea este al doilea factor care vine și generează astfel de afecțiuni cronice alături de fumat”, a subliniat medicul.

Florin Mihălțan a mai explicat că persoanele care locuiesc în apropierea marilor intersecții, unde traficul este intens, sunt și mai afectați de poluarea aerului.