Deșeuri & reciclare

Membrii Eucolight au reciclat în România peste 31 de milioane de lămpi şi echipamente de iluminat

Membrii asociației europene a organizațiilor de colectare şi reciclare pentru deşeurile provenite din lămpi şi echipamente de iluminat, Eucolight, din care face parte și Asociația Recolamp, au colectat și reciclat în total două miliarde de lămpi la nivel european. Dintre acestea, peste 31,4 milioane au fost colectate în România.

Cu ocazia evenimentului de celebrare a momentului, Simona Bonafè, membră în Parlamentul European, a subliniat că „nu avem nicio alternativă la acțiune și la trecerea de la un model liniar care vizează și menține valoarea produselor, materialelor și resurselor cât mai mult posibil”.

De asemenea, Hervé Grimaud, președinte al EucoLight și director general adjunct al Ecosystem (Franța), a declarat că „misiunea membrilor EucoLight de a colecta și recicla eficient cât mai multe lămpi într-un mod ecologic a fost realizată în mod clar”.

Ourania Georgoutsakou, secretar general al LightingEurope, a subliniat angajamentul industriei europene de iluminat pentru recuperarea deșeurilor și a arătat calea de urmat în ceea ce privește durabilitatea produselor de iluminat.

Reciclarea a două miliarde de lămpi are implicații mari în ceea ce privește mediul și economia circulară, se afirmă în comunicatul asociației Eucolight.

Cel mai recent studiu EucoLight, care a măsurat percepțiile și comportamentul cetățenilor cu privire la tratarea deșeurilor de iluminat și a altor aparate de uz casnic, a indicat că între 62% și 88% dintre respondenți au identificat corect locul potrivit pentru depozitarea deșeurilor de echipamente electronice și electrice (DEEE). Aceste date confirmă consolidarea faptului că majoritatea cetățenilor europeni sunt conștienți de necesitatea reciclării lămpilor și a deșeurilor DEEE.

„Ca membri ai Eucolight încă de la început, suntem mândri că am ajuns să sărbătorim o astfel de reușită internațională”, a afirmat Bela Kovacs, director general al asociației Recolamp, relatează portalul de știri G4Media.

„E un pas spre mai bine și spre o industrie de reciclare mai puternică. Bucuria noastră vine și din contribuția pe care Asociația Recolamp a avut-o din 2007 încoace, printr-o cantitate importantă de deșeuri colectată și reciclată de-a lungul anilor – din cele peste 9.100 de tone de deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat. Satisfacția vine cumulată cu reușita de a ne fi îndeplinit toate obiectivele propuse până acum, ceea ce ne dorim să se întâmple și pe viitor”, a adăugat Bela Kovacs.