• Despre Ecointeligența
 • Politica de confidențialitate
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Contact
 • ecointeligenta.ro
 • Protecția mediului
 • Schimbări climatice
 • Energie
 • Deșeuri & reciclare
 • Autorități publice
 • Companii
 • Editorial
 • CĂUTARE
 • Ministerul Mediului anunță că România închide două proceduri de infringement în domeniul managementului deșeurilor

  Ecointeligența Ecointeligența -

  România închide două proceduri de infringement în domeniul managementului deșeurilor – anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care informează că Guvernul a aprobat două acte normative prin care ”țara noastră își aliniază legislația națională cu prevederile Pachetului pentru Economia Circulară”.

  La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Executivul a aprobat astăzi, în cadrul Ședinței de Guvern, două acte normative în domeniul managementului deșeurilor: Ordonanța simplă privind depozitarea deșeurilor și Ordonanța simplă privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Astfel, țara noastră își aliniază legislația națională cu prevederile Pachetului pentru Economia Circulară, adoptat recent de Parlamentul European, se anunță într-un comunicat remis de MMAP pentru ECOINTELIGENȚA.RO.

  ”Prin aprobarea Ordonanțelor de astăzi, România închide practic două cauze pentru care țara noastră a fost pusă în întârziere de Comisia Europeană. Cele două Ordonanțe vin cu o serie de restricții și obiective în privința depozitării deșeurilor dintre care, cea mai importantă, se referă la depozitarea la groapa de gunoi a doar 10% din deșeurile municipale generate, obiectiv stabilit pentru anul 2030. Restul de 90% va trebui să ajungă la reciclare și valorificare, conform principiilor economiei circulare. Chiar dacă pare că mai este mult timp până în 2030, efortul autorităților locale dar și al populației trebuie să fie unul susținut. Asta pentru că, politica europeană este clară: cât mai puține deșeuri depozitate la groapă și cât mai multe reciclate și reintroduse în circuitul economic. Actele normative prevăd și registre electronice prin care să poată fi urmărită trasabilitatea fiecărui deșeu pus pe piața din România, dezvoltarea de capacități de colectare, tratare și valorificare, promovarea de ambalaje durabile, responsabilități care revin atât autorităților locale din România dar și producătorilor care pun pe piață produse ambalate. Noi toți trebuie să înțelegem că drumul este unul singur: trecerea la economia circulară” a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

  Demnitarul a mai anunțat că, săptămâna viitoare, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor va promova, în Ședința de Guvern, un proiect de OUG care va reglementa noul regim al deșeurilor din România.

  ”Imediat ce aprobăm și această OUG vom putea închide un al treilea infringement în domeniul gestionării deșeurilor. Ordonanța va impune peste tot în țară colectarea separată a deșeurilor pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă și deșeu menajer. Cred că doar prin legi ferme și amenzi pe măsură vom putea impulsiona economia circulară și vom putea atinge țintele pe care ni le-am asumat în fața Comisiei Europene. Colectarea separată a deșeurilor este cheia pentru reducerea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi și pentru stimularea tranziției la economia circulară”, a mai spus ministrul Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

  Te-ar mai putea interesa

  Firmele care au câștigat licitația pentru colectarea deșeurilor din Sebeș, acuzate că nu își fac treaba Un singur model de încărcător pentru toate telefoanele. Decizia, la Comisia Europeană Asociația OIREP Ambalaje: Soluțiile propuse pentru gestionarea deșeurilor induc ideea etatizării sistemului

  Ultimele știri

  Ministrul Barna Tánczos a condus delegația României la Consiliul de Mediu, care are loc la Bruxelles Câte stații de reîncărcare a automobilelor electrice sunt în România și care sunt promisiunile pentru următorii ani Care vor fi urmările dacă Ministerul Mediului va interzice centralele de apartament