Autorități publice

Ministerul Mediului: Program pentru centre de depozitare a molozului și alte deșeuri voluminoase

Tanczos Barna (Facebook)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la începutul anului că instituția pe care o conduce lucrează la un program prin care împreună cu autoritățile locale să înființeze centre de depozitare pentru deșeuri din construcții, mobilier, textile și alte produse care nu ar trebui aruncate în locurile unde este depozitat gunoiul menajer.

”Pe de altă parte lucrăm la un program național prin care autoritățile publice locale vor fi ajutate la realizarea unor centre de depozitare pentru deşeurile voluminoase. Discutăm aici despre molozul din construcții, deșeurile din construcții, vorbim despre mobilier, despre textile, despre acele deşeuri care nu au voie să ajungă în deșeurile menajere”, a declarat ministrul după o discuție pe tema protecției mediului avute cu reprezentanții administrației locale din București.

Tanczos Barna a mai afirmat că discuțiile au “generat un nou început în ceea ce privește viziunea de gestionare a deșeurilor din municipiul București”. ”Este un nou început pentru Capitală şi mă bucur să văd că la masă participă toate cele şase sectoare, Primăria Municipiului Bucureşti şi există gândire comună, că există coeziune şi există angajament pentru rezolvarea acestei probleme”, a adăugat oficialul.

Oficialul a precizat că Ministerul Mediului va contribui la eficientizarea sistemului de gestionare a deșeurilor la nivel naţional prin lansarea sistemului garanţie – returnare SGR.

”Cu siguranţă, acest sistem va contribui foarte mult la eficientizarea colectării selective”, a subliniat ministrul.

Tanczos Barna a declarat luna trecută că sistemul Garantare Returnare pentru ambalaje din plastic, aluminiu și sticlă este programat să fie lansat pe data de 1 aprilie 2022, iar obiectivul programului este ca după primii trei ani de funcționare, până la 90% din ambalajele din piață să revină în sistemul de reciclare.

Oficialul a explicat că doar aproximativ o zecime din deșeuri sunt reciclate, în timp ce 90% ajung la gropile de gunoi sau în apele curgătoare.