Ministrul Mediului propune înăsprirea pedepselor pentru ultrajul săvârșit împotriva pădurarilor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a depus în Parlament un proiect de lege ce prevede înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a instituției.
Decizia ministrului Mediului survine în contextul în care, doar în ultimii ani, șase pădurari au fost uciși de hoții de lemne, iar alți peste 700 de silvicultori au fost amenințați cu moartea și agresați, unii fiind răniți chiar grav. De asemenea, hoții de lemne s-au soldat și cu distrugerea unor bunuri deținute de silvicultori.
Tánczos Barna a precizat că a decis să depună proiectul de lege în urma unei întrevederi cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură – SILVA.
”Această modificare legislativă va conduce, alături de dotarea corespunzătoare a personalului de teren, la descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic”, a afirmat ministrul Barna Tánczos, după ce a depus proiectul de lege în calitate de senator.
În cazul în care va fi adoptată, propunerea ministrului stipulează majorarea cu jumătate a pedepselor prevăzute de lege pentru agresarea personalului silvic.
”Înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic”, a subliniat Tánczos Barna.
De altfel, în luna martie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să doteze de urgență personalul silvic cu armament de serviciu, uniformă de serviciu, mijloace de apărare și de intervenție, mijloace de comunicație și mijloace de deplasare.
Potrivit datelor prezentate de Federaţia Silva, jumătate dintre cei peste 7.000 de silvicultori (pădurari şi şefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român), care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier, nu sunt dotaţi în prezent cu armament de serviciu.